Bland kommunernas omsorgsboenden är det äldreboendena som varit hårdast drabbade.
Bland kommunernas omsorgsboenden är det äldreboendena som varit hårdast drabbade. Bild: JESSICA GOW / TT

Hallands omsorgsboenden helt fria från covid-19

För första gången sedan pandemin bröt ut finns det inte ett enda fall av covid-19 i något av Hallands omsorgsboenden. ”Det har varit en mer omtumlande period än vi någonsin kunnat ana.”

ANNONS
|

Under dagens samråd mellan Hallands kommuner och regionen kunde det konstateras att samtliga omsorgsboenden i Halland är fria från covid-19. Detta beskedet är det första av sitt slag sedan pandemin bröt ut i länet.

– Nu ska man tillåta sig att fira och vara glad. Detta är en produkt av ett jättegott arbete hos våra medarbetare. Men samtidigt ska man inte sänka garden. Den fortsatta linjen är att hålla i och hålla ut, säger Maria Mangfors Hallberg, tillförordnad socialförvaltningschef i Varberg.

Trots dagens glädjande nyheter är det inte läge att pusta ut. Under våren har kommunerna haft ett intensivt smittspårningsarbete i sina verksamheter. I Varberg kommer den satsningen snart riktas om till antikroppstester.

ANNONS

– Smittspårningen är mest aktuell när man har någon som blivit sjuk. Men inom drygt en vecka kommer det på bredare front finnas utvecklade möjligheter till antikroppstester bland personalen.

Starkt samarbete mellan kommunerna i Halland

Hallands kommuner har under pandemin haft avstämningar med representanter från regionen varje vecka sedan pandemin bröt ut. Detta berättar Maria Mangfors Hallberg har varit värdefullt i deras arbete för att bekämpa smittan.

– Att ha kunnat ta del av varandras rutiner och ta hjälp och råd från medicinska sjuksköterskor har varit en viktig tillgång i den mening att vi inte behövt uppfinna hjulet två gånger. Sen har vi även fått en mycket tightare samverkan med närsjukvården som verkligen underlättat.

Vad har varit den viktigaste insatsen för att få ut smittan från boendena?

– Det finns ingenting som slår det basala hygienarbetet. Att man hela tiden är uthållig i det. Sen även att man haft skyddsutrustning och utbildat i hur den ska användas. Om det inte funkar har man ingen grund att stå på, säger Maria Mangfors Hallberg.

Under våren har det kommit rapporter om omsorgspersonal som både själva blivit sjuka, och som kämpat för att hålla smittan borta. Maria Mangfors Hallberg berättar att dagens framgång inte varit möjligt utan deras uthållighet.

ANNONS

– Jag vill att personalen ska vara jättestolta, för det är vi i ledningen. Det har varit en mer omtumlande period än vi någonsin kunnat ana. Vår personal är riktiga Varbergshjältar!

ANNONS