Fanny Elofsson och Beata Kristiansson tror de hade läst lokalnyheter oftare om det blev gratis.
Fanny Elofsson och Beata Kristiansson tror de hade läst lokalnyheter oftare om det blev gratis. Bild: Alma Tallborn

Hallands Nyheter gör sitt innehåll öppet för gymnasieelever i Varberg och Falkenberg

Snart lanserar Hallands Nyheter projektet HN-skola. Syftet är att göra nyhetsinnehållet tillgängligt för gymnasieelever.

ANNONS
|

Under hösten lanserar Hallands Nyheter projektet HN-skola för elever på Peder Skrivares gymnasieskola i Varberg och Falkenbergs gymnasieskola. Projektet innebär att skolornas elever får fri tillgång till tidningens digitala nyhetsmaterial.

– Det är viktigare än någonsin för alla att kunna ta del av lokal kvalitetsjournalistik, oavsett ålder och ekonomiska förutsättningar. Många ungdomar är intresserade av de samhällsfrågor vi bevakar, men långt ifrån alla har tillgång till en dagstidning i hemmet, säger chefredaktör Viveka Hedbjörk.

De flitigaste mediekonsumenterna

35 procent av unga i åldrarna 15-24 år läser dagligen dagstidning på nätet, för hela befolkningen är motsvarande siffra 49 procent, enligt mediebarometern 2019. Unga är dock de flitigaste konsumenterna av media i stort men på andra plattformar.

ANNONS

Fanny Elofsson och Beata Kristiansson går på Falkenbergs gymnasieskola i årskurs tre. De berättar att de konsumerar media dagligen, men att lokalnyheter hittar in i flödet först när det händer något stort i Falkenberg.

– Jag läste HN senast igår, men det händer inte så ofta. Kanske hade blivit det om det var gratis och det skrevs mer om ungdomar och sådant som rör oss, säger Fanny Elofsson.

Beata tror också att hon hade läst oftare om det blev mer tillgängligt, men hon tror inte att det finns ett specifikt sätt att nå fler unga i innehållet.

– Jag tror inte att det handlar om vad ni skriver om. Alla är intresserade av olika saker och är man intresserad så läser man.

Rektorn ser fram emot att använda HN i undervisningen

Projektet är ett test och förhoppningen är att expandera HN-skola till friskolor och grundskolor.

– Ska unga lära sig förstå hur samhället fungerar och att granska och hantera information och medieflöden, är tillgång till journalistik i undervisningen ett viktigt verktyg, säger chefredaktör Viveka Hedbjörk.

Petter Öhrling är rektor på Peder Skrivares skola, han ser många användningsområden för HN:s material i undervisningen.

– Nu när eleverna söker källor till gymnasiearbetet tror jag att media kan vara till stor hjälp i det första ledet. Även att se hur media beskriver och förklarar vissa frågor. Våra lärare kommer styra detta för att det ska användas fullt ut.

ANNONS

Tror du det finns poäng i lokalmedia för unga idag?

– Ja och därför är detta en jättefin satsning! Men att få tillgång till materialet, koppla upp sig till appen och få en ping i telefonen när något händer tror jag är jätteviktigt, säger Petter Öhrling.

ANNONS