Går under. Carl Fredrik Graf (M) ordförande i kommunstyrelsen i Halmstad var den första som testade Hallands snorklingsled vid gårdagens invigning.
Skyltat. Längs med snorklingsleden finns det ett tiotal skyltar.
Går under. Carl Fredrik Graf (M) ordförande i kommunstyrelsen i Halmstad var den första som testade Hallands snorklingsled vid gårdagens invigning. Skyltat. Längs med snorklingsleden finns det ett tiotal skyltar.

Hallands första led för snorkling är öppnad

Under vattenytan i Svärjare-hålan i närheten av Tylösand gömmer sig numera en 150 meter lång lina och ett tiotal skyltar om det lokala havslivet. Där kan man ta en undervattenspromenad bland alger och ål.

ANNONS
|

Invigningen av Hallands första snorklingsled ägde rum i går ackompanjerad av en utställning med undervattensfilm och ett smörgåsbord med alger som pålägg.

Tiotals snorkelsugna tog tillfället i akt att plumsa ned i vattnet. En av dem var kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M). Han var den första som testade snorklingsleden.

– Snorkeln ska man visst ha på vänster sida, men jag är van att göra saker till höger, skämtar Carl Fredrik Graf (M).

Hallands första snorklingsled tog fyra månader att bygga. Projektet är en gemensam satsning för Halmstads naturskyddsförening, Halmstads kommun och Halmstads dykarskola. Totalt har det kostat 84 000 kronor att bygga leden och bygget har finasierats bland annat genom försäljning av Naturskyddsföreningen i Halmstads vindkraftsaktier, bidrag från länsstyrelsen och kommunen.

ANNONS

Snorklingsleden är i gott sällskap med andra i bland annat Bohuslän och Stockholms skärgård. Den första snorklingsleden i landet finns i Kollevik utanför Karlshamn och invigdes 2008.

– Här i Svärjarehålan är det mycket folk även i vanliga fall. Vi hoppas att få flera tusen turister hit i sommar men det beror mycket på vädret, säger Stefan Andersson, ordförande i Naturskyddsföreningen Halmstad.

Han tillägger att både havslivet och närheten till handikappbadet gör Svärjarehålan till en lämplig plats för snorklingsleden.

– Vi har haft väldigt lite verksamhet mot havet trots att Halmstad är väldigt mycket kust. Nu vill vi knyta an staden till havet, säger vice ordförande Helena Björklund.

Hon tillägger att en ål har siktats vid en av de första dykningarna på leden.

– Det är fantastiskt eftersom ålen är kraftigt utrotningshotad. Beståndet har minskat med 99 procent på 60 år, säger hon.

Den som vill testa att ta en undervattenspromenad kan hyra cyklop i kiosken och vill man även ha en våtdräkt så finns de att hyra på dykarskolan där man även kan få tag på en undervattensguide.

Louise Mathiasen, som brukar dyka, var en av besökarna på invigningen.

ANNONS

– Det är jättebra att det finns en snorklingsled här. Det är viktigt att belysa även det som finns under vattnet och att sprida kunskaper bland yngre generationer, säger hon.

– Jag skulle vilja se en sköldpadda eller fisken Nemo, säger tioåriga dottern Emma Mathiasen som dock tyckte att det var för kallt för snorkling just denna dag.

Även de mindre badsugna kan se undervattensskyltarna från snorklingsleden.

De finns som en del av en akvarellutställning på Halmstads bibliotek som pågår fram till den 15 juli.

ANNONS