Halland rustar för nya coronautbrott i höst

På uppdrag av regeringen: Myndigheterna i Halland kraftsamlar för att ta fram nya krisplaner. Detta efter att Folkhälsomyndigheten rapporterat om risk för ny smittspridning.

ANNONS
|

Folkhälsomyndigheten ser en risk för att smittspridningen kan blossa upp lokalt och regionalt. Flera myndigheter har därför fått i uppdrag av regeringen att ta fram den plan som ska gälla vid eventuella nya utbrott av covid-19.

– Det är för att vi ska vara så förberedda som möjligt och ha en god krisberedskap, säger Lovisa Ljungberg, tillförordnat länsråd på Länsstyrelsen i Halland.

Länsstyrelsernas roll är att, utifrån ett regionalt perspektiv, ta fram planer för insatser som kan behöva genomföras om det blir ytterligare utbrott av coronaviruset. Uppdraget, som skickades ut under måndagen, ska vara redovisat för regeringen senast den 1 september. Vad som blir specifikt för Halland är enligt Lovisa Ljungberg oklart i nuläget.

ANNONS

– Vi har precis fått uppdraget och har inte kommit till det arbetet än.

Alla har ett ansvar

Länsstyrelserna har sedan tidigare krisberedskapsplaner som kan användas utifrån den aktuella situationen, men Lovisa Ljungberg menar att ett stort ansvar även ligger hos den enskilda individen, som att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid sjukdom.

– Det är jätteviktigt nu när pandemin är pågående, men förhoppningsvis är det goda vanor som man fortsätter med. Vi kan inte stoppa smittspridningen genom planer. Det är viktigt att hjälpas åt och på så sätt minska risken för nya utbrott, säger hon.

ANNONS