Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor Göteborgs universitet.

Halland med i nytt centrum för ryggmärgsskadade

Efter sommaren kommer Sveriges första ryggmärgsskadecentrum att öppna i Göteborg. Region Halland finns med bland intressenterna. …Ryggmärgsskadade och personer i deras närhet ska utbildas för att förstå skadan bättre och kunna ställa högre krav.

Det finns ryggmärgsskadevård för personer som har en ryggmärgsskada. Ofta medför en sådan skada permanenta förändringar i styrka, känsel och andra kroppsfunktioner. Andningspåverkan förekommer också, och ibland måste personen ha hjälp av en apparat för att kunna andas.
– Många som har den här typen av skada är beroende av personlig assistent eller personal runt sig. Några har hjälp av en närstående. Men de är i händerna på andra människor, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor vid Göteborgs universitet.

Det nya ryggmärgsskadecentrumet som nu håller på att byggas upp smygstartade sin verksamhet den 1 april. Det kommer att hjälpa till med kunskapsöverföring både för personer som har drabbats och för personer i deras närhet.
– Det finns inget sådant här i landet och väldigt lite internationellt. Behovet är stort och har funnits länge, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen.
Region Halland finns med i samverkan kring det nya ryggmärgsskadecentrumet. Det gör också Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Västra Götalandsregionen, primärvård, kommuner och intresseorganisationer.
Genom att höja kompetensen kring vård av ryggmärgsskadade blir vården bättre. De ryggmärgsskadade får också kunskap om vilken vård de har rätt att kräva. Den forskning och utbildning som ska bedrivas, med inriktning på bland annat ny teknik, handlar om att ge de drabbade möjligheter att leva på sina egna villkor.

Verksamheten kommer att ligga på Högsbo sjukhus i Göteborg. Den kommer att kunna byggas upp tack vare en donation på drygt 34 miljoner kronor över fem år från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.
Invigningen sker efter sommaren. Det kommer bland annat att finansieras genom att kurser säljs till kommuner och landsting.
– Det känns fortfarande overkligt att vi har fått igenom det, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen.