På onsdagsmorgonen gav Region Halland en samlad beksrivning av hur Halland och den halländska vården påverkat av coronasmittan. Generellt förmedlades en bild av att läget är under kontroll. ”Men vi måste fortfarande vara beredda på att kunna möta alla olika scenarier”, förklarade hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström.
På onsdagsmorgonen gav Region Halland en samlad beksrivning av hur Halland och den halländska vården påverkat av coronasmittan. Generellt förmedlades en bild av att läget är under kontroll. ”Men vi måste fortfarande vara beredda på att kunna möta alla olika scenarier”, förklarade hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström.

Halland långt ifrån ett värstascenario för smitta

Coronapandemin har stor påverkan på Halland och hallänningarna, men än så länge är läget långt ifrån ett värstascenario. Det var budskapet när Region Hallands ledning på onsdagsmorgonen gav en sammanfattning av de snart två månader som gått sedan Halland fick sitt första fall av covid-19.

ANNONS
|

– Det brukar sägas att resten av Sverige befinner sig ungefär två veckor efter utvecklingen i Stockholm, men det stämmer inte in på Halland. För två veckor sedan befann sig Stockholmsregionen i en mycket svår situation, sade hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström.

Med diagram visade han hur den halländska vården ställt om för att kunna ta emot ett stort antal fall av covid-19, men att nästan hälften av dessa vårdplatser ännu inte behövt användas.

– Vi ser en långsam ökning av antal fall och antalet som behöver sjukhusvård, medan antalet som behöver intensivvård inte ökar alls. Samtidigt vet vi inte vad som väntar. Kommer vi att få en brantare kurva eller börjar den mattas av? Vi måste fortfarande vara beredda på att kunna möta alla olika scenarier, förklarade han.

ANNONS

Smittskyddsläkare Maria Löfgren sammanfattade de gångna månadernas smittoläge i Halland och konstaterade att Halland nu har cirka 100 fall av covid-19 per 100 000 invånare, vilket placerar länet i någon slags mittenfåra i landet.

– Men det är viktigt att förstå att antalet konstaterade fall inte säger allt, eftersom vi bara provtar de som behöver sjukhusvård, misstänkta fall på äldreboenden och personal inom vård och omsorg. Ett bättre mått på hur smittan utvecklas är att titta på antalet som behöver vård på sjukhus och på IVA, förklarade hon.

Där visar de senaste siffrorna att 28 hallänningar vårdas på sjukhus, varav sju på intensivvårdsavdelningen, och att 54 personer fått åka hem från sjukhuset.

– Det finns alltså även ett flöde från sjukhusen. Även svårt sjuka i covid-19 kan tillfriskna, konstaterade Maria Löfgren.

Men trots Hallands relativt positiva utveckling betonade hon vikten av fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer;

– Den här våren har blivit annorlunda och vi har alla fått göra uppoffringar. När vi längtar efter fester, resor och efter att få träffa mor- och farföräldrar igen så måste vi påminna oss själva om varför vi gör det här. Bakom varje siffra med sjuka och avlidna döljer sig en människa. Vi gör det här för vår egen och för varandras skull.

ANNONS

HR-direktör Cristine Karlsson redogjorde för personalläget i Region Halland och berättade att antalet nya sjukskrivningar ökade rejält i mitten av mars, men att de nu i princip är tillbaka i ett normalläge. Däremot är de korta sjukskrivningarna (under 14 dagar) fortfarande nästan dubbelt så många som tidigare och motsvarar fyra procent av de anställda, istället för normala två.

Hur ser det då ut med personalens semester? Kan man som vårdpersonal fortfarande räkna med att få sommarledighet?

– Det är otroligt viktigt att våra medarbetare får semester. Det är utgångspunkten. Det pågår nu en omplanering utifrån de nya förutsättningarna och det arbetet kommer att bli klart under de närmaste veckorna, svarar Cristine Karlsson.

Regiondirektör Jörgen Preuss vidgade perspektivet och påminde om att inte bara vården, utan hela samhället påverkas av coronapandemin. Även om Halland har ett bra utgångsläge när det gäller såväl arbetsmarknad och hälsa som vård och ekonomi, så går många företag nu på knäna och fler hallänningar blir permitterade, varslade och arbetslösa.

– Våra verksamheter är ju till största delen finansierade av skattepengar och vi räknar med att skatteunderlaget kommer att minska under 2020. Hur mycket beror på hur långvarigt det här blir, men vi måste ta höjd för olika scenarier. Staten har visserligen lovat att till viss del ersätta regionerna för deras kostnader i samband med pandemin, men vi kan inte räkna med att allt ska lösas uppifrån, säger han.

ANNONS

Fakta: Smittoläget i Halland i siffror

Antal bekräftade fall: 349

Medelålder på bekräftade fall: 55,6 år

Antal sjukhusvårdade: 28 personer

Varav intensivvårdade: 7 personer

Hittills utskrivna till hemmet: 54 personer

Avlidna med Covid 19-diagnos: 31 personer

Varav tillhört medicinsk riskgrupp: 30

Medelålder på avlidna: 82,5 år (medianålder 87 år)

Siffrorna gäller 29 april

ANNONS