Kokorkossor
Kokorkossor Bild: Andreas Olsson

Halland i botten på Kravs ekorankning

Organisationen Krav har genomfört en ekorankning av landets alla län gällande ekologisk djurhållning och odling. Bland alla 21 län som har rankats hamnar Halland på plats 17.

ANNONS
|

I Halland var 11 procent av jordbruksmarken brukad ekologisk och 16 procent av djurhållningen ekologisk. För landet som helhet så ligger siffrorna på 23 respektive 19 procent.

– I Halland har man en bra potential till att öka det ekologiska jordbruket. Det finns bra förutsättningar för att lantbrukare kan ställa om till ekologiskt i länet. Det krävs en hel del kunskap och det är viktigt med rådgivare. Det kan finnas en brist på rådgivare med ekologisk erfarenhet vilket kan bidra till att färre ställer om, säger Anita Falkenek, vd för Krav.

Sverige har som mål att 60 procent av konsumtionen ska vara ekologisk inom den offentliga sektorn till år 2030. I fjol var det endast fem kommuner som klarade det målet.

ANNONS

– De kommuner som ställer krav på ekologiskt har större andel lokalproducerat. Vi ser ju också att i de regioner där det finns kommuner som har höga mål om att köpa ekologiska livsmedel finns det en drivkraft till att ställa om.

– När man köper lokalproducerat gynnar det bönderna men samtidigt vet man inte på vilket sätt livsmedlet är producerat. Som konsument kan man känna sig extra trygg med en certifiering, säger Anita Falkenek.

LÄS MER:Kravbonden som ställde om

Kravcertifiering innebär att lantbrukaren inte får använda kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel och för djuren krävs bra djurhållning med höga krav på djuromsorg.

Kravcertifiering innebär alltid att det är ekologiskt.

– På en ren ekologisk växtodlingsgård måste man köpa in gödsel för annars blir skörden väldigt låg. Få gödselmedel är godkända och är dyra att köpa in. Har man nötkreatur och egen vallodling är problemet mindre, säger Anders Richardsson, regionordförande för LRF Halland.

ANNONS