Halland hade en långsam start i covidvaccinationen, men placerar sig just nu på sjätte plats när det gäller hur stor andel av befolkningen som fått minst en dos vaccin. ”Utifrån den mängd vaccin vi får så tuffar det på bra”, konsaterarar Pernilla Wallerstedt, vaccinationssamordnare i Region Halland. Diagrammet visar hur stor andel av den vuxna befolkningen som vaccinerats och var vecka uppe i 7,2 procent.
Halland hade en långsam start i covidvaccinationen, men placerar sig just nu på sjätte plats när det gäller hur stor andel av befolkningen som fått minst en dos vaccin. ”Utifrån den mängd vaccin vi får så tuffar det på bra”, konsaterarar Pernilla Wallerstedt, vaccinationssamordnare i Region Halland. Diagrammet visar hur stor andel av den vuxna befolkningen som vaccinerats och var vecka uppe i 7,2 procent. Bild: Privat och Folkhälsomyndigheten

Halland har gått från långsam till snabb i vaccinationstakten

Var fjortonde vuxen hallänning har nu vaccinerats med minst en dos covidvaccin. Det gör Halland till en av de regioner i landet som vaccinerat störst andel av befolkningen. Men alla kommuner håller inte samma takt. Hylte går snabbast fram och Halmstad långsammast.

ANNONS
|

Den senaste tiden har det talats mycket om försenade vaccinleveranser och hur det påverkar regionernas planering. Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, har landets regioner bara fått en tredjedel av utlovad mängd vaccin under januari och februari. Men covidvaccinationen i Halland rullar trots allt på. Och det i ganska hög takt.

– Utifrån den mängd vaccin vi får så tuffar det på bra. Vi får glädjas åt att vi kunnat vaccinera en stor andel av de mest sköra och att vi räddar liv. Det är ju det vaccinationen handlar om, säger Pernilla Wallerstedt, vaccinationssamordnare i Region Halland.

Diagrammet visar andel vaccinerade hallänningar i olika åldersgrupper. I åldersgruppen 90+ har över 80 procent fått minst en dos vaccin och i åldersgruppen 80+ cirka 40 procent. Den mörkt oreanga stapeln visar andel vaccinerade med en dos och den ljusare med två doser.
Diagrammet visar andel vaccinerade hallänningar i olika åldersgrupper. I åldersgruppen 90+ har över 80 procent fått minst en dos vaccin och i åldersgruppen 80+ cirka 40 procent. Den mörkt oreanga stapeln visar andel vaccinerade med en dos och den ljusare med två doser. Bild: Folkhälsomyndigheten

Halland nu sjätte bäst i landet

I onsdags, den 24 februari, hade 31 687 vaccinationer genomförts i Halland, vilket innebär att 7,2 procent av den vuxna befolkningen (18 år och äldre) fått sin första dos och 3,6 procent båda sina doser.

ANNONS

Motsvarande siffror för hela landet är att 5,3 procent fått en första dos och 2,7 procent är färdigvaccinerade. Störst andel vaccinerade med minst en dos finns nu på Gotland (9,1 procent) och i Kalmar län (8,5 procent) och minst i Stockholm (3,4 procent) och Västra Götalandsregionen (4,5 procent).

Diagrammet visar antal vaccinationer med dos ett (mörkblått) och dos två (ljusblått) i Halland, vecka för vecka. Både under vecka  sex och sju har närmare 7 000 vaccinationer genomförts och det totala antalet var i onsdags uppe i 31 687.
Diagrammet visar antal vaccinationer med dos ett (mörkblått) och dos två (ljusblått) i Halland, vecka för vecka. Både under vecka sex och sju har närmare 7 000 vaccinationer genomförts och det totala antalet var i onsdags uppe i 31 687. Bild: Region Halland

Halland placerar sig just nu på sjätte plats när det gäller hur stor andel av befolkningen som fått minst en dos vaccin och har därmed med råge jobbat ikapp sin långsamma start på vaccinationen.

Halmstad håller lägst tempo

Inom Halland syns dock skillnader i vaccinationstakten. I Hylte har hela 10,5 procent av den vuxna befolkningen fått sin första dos och 7,8 procent båda doserna. I Halmstad, som just nu håller lägst tempo i länet, har 6,4 procent fått första dosen och 3,2 procent båda doserna.

Varför är det som gör att det går olika fort i olika kommuner?

– Fördelningen av vaccin görs utifrån antal invånare som befinner sig i rätt prioritetsgrupp, så det handlar inte om en ojämn fördelning. Men har en kommun exempelvis många som är 80 plus eller som bor på äldreboenden så får man mer vaccin. Det är sådant som kan påverka. Sedan har man kanske varit mer effektiv i sin vaccination av vårdpersonal i Hylte och det är förstås lättare på en mindre ort. Det här kommer att jämna ut sig, säger Pernilla Wallerstedt.

ANNONS

Just nu befinner i sig Halland i slutet av fas 1 och början av fas 2 i tidsplanen. Det innebär att man just nu vaccinerar personer som är 80 år och äldre, personer som har hemsjukvård eller hemtjänst och de som bor tillsammans med någon som har hemtjänst eller hemsjukvård.

Men hur påverkar då det faktum att ett av vaccinen - Astra Zenecas - inte rekommenderas till personer över 65 år? Vilka får de doserna?

– Det vore ju dumt att vänta med att använda Astra Zenecas vaccin, så det som händer nu är att vi parallellt med vaccinationen av 80-plussare kommer att börja vaccinera brukare med LSS och personlig assistans, personer som får dialys eller genomgått en transplantation och deras anhöriga. Även vårdnära personal vaccineras med Astra Zenecas vaccin, men alla dessa grupper ingår i fas 2, så vi följer fortfarande prioritetsordningen, säger Pernilla Wallerstedt.

70-plussare får tid efter påsk

Näst på tur att erbjudas vaccin står personer som är 70 år och äldre. Tanken är att dessa ska kunna boka tid så fort den digitala tidbokningen på 1177 kan öppna igen. Denna stängdes tillfälligt efter att det upptäckts att personer i fel åldersgrupper bokat vaccinationstid. När den öppnas kommer det att krävas inloggning med bank-id, men även tidbokning via telefon är möjlig.

ANNONS

– Tyvärr är prognosen att vi även i mars kommer att få betydligt mindre vaccin än väntat. Det innebär att vi inte kan erbjuda så många tider som vi skulle önska och att de tider som 70+ kan boka kommer att ligga efter påsk, säger Pernilla Wallerstedt.

Totalt är det cirka 264 000 hallänningar (18 år och äldre) som ska erbjudas vaccination, varav 56 000 är 70 år och äldre, cirka 15 000 tillhör riskgrupper och 30 000 ingår i gruppen personal i vård och omsorg.

Fakta: Andel vaccinerade i de halländska kommunerna

Halmstad: 6,4 % en dos, 3,2 % två doser

Hylte: 10,5 % en dos, 7,8 % två doser

Laholm:8,6 % en dos, 3,9 % två doser

Falkenberg: 7,8 % en dos, 4,3 % två doser

Varberg: 7,0 % en dos, 3,1 % två doser

Kungsbacka:7,1 % en dos,3,4 % två doser

Halland:7,2 % en dos, 3,6 % två doser

Siffrorna gäller andel av befolkningen 18 år och äldre, som vaccinerats till och med vecka 7. Källa: Folkhälsomyndigheten.

ANNONS