Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Halland fortsätter att växa

Halland växer så det knakar. Det visar statistiken för folkmängden i Sverige som presenterades av Statistiska Centralbyrån, SCB, i går. Halland har vuxit till 314 784 personer och Halmstad är den kommun som vuxit mest.

Riksdagsledamot Jörgen Warborn (M), tidigare kommunalråd i Varberg, gläds åt att Halland växer så mycket.

– Att alla kommuner i Halland växer i den här omfattningen är speciellt. Tidigare har inte Hylte växt i den här omfattningen. Men generellt sett har Halland vuxit mycket, det tyder på en attraktivitet, säger han.

En kommun gör befolkningsprognoser för att hinna med att bygga ut förskolor, skolor, äldreomsorg och idrottshallar. Hela den kommunala servicen måste växa ut i samma takt som folkmängden ökar.

– Ökar befolkningen för snabbt kan det bli lite svårt att hinna med. Om kommunen växer för långsamt blir det svårt med ekonomin eftersom skatteintäkterna minskar. En bra balanserad ökningstakt är rätt så bra, menar Jörgen Warborn.

Prognosen för de närmaste åren är att hallänningarna blir stadigt flera i takt med att många flyktingar som är i asylsökande får uppehållstillstånd.

En annan orsak till befolkningsutvecklingen är antalet nyfödda som växer. Det föds fler barn. Alla kommuner utom Laholm har ett födelseöverskott.

Kommunalrådet i Falkenberg, Mari-Louise Wernersson (C), gläds över de positiva siffrorna.

– Jag minns när Falkenberg tappade befolkning och det var inte roligt. I flera år har vi nu ökat med mellan 200 till 300 personer och nu är vi uppe på en ökning med över 500. Det är jättekul.

– Vi har som mål att bli 50 000 invånare och det ser vi ut att kunna bli.

Vad tror du det är som lockar med Falkenberg?

– Det pratas väldigt gott om Falkenberg runt om i landet. Vi har en god ekonomi, en tillväxt, spännande företag och har satsat på ett aktivt liv. En annan viktig sak är boendemiljön.

– Något som vi ligger efter med är förskoleutbyggnaden. Redan i mars kommer vi dock att vara i rimlig i fas på det området. Men vi kommer att behöva bygga en ny skola i centrala Falkenberg inom en snar framtid, säger Mari-Louise Wernersson.

Halmstad växte till 96 952 personer under 2015. Det är en ökning med 1 420 personer och är nästan ett rekord.

– Det slås av 2014 års siffror då vi ökade med 1 448 personer, säger Mats Welin, statistikansvarig på Halmstads kommun.

Att Halmstad växer mest är helt i sin ordning eftersom den är störst av kommunerna.

– Annars hade det varit konstigt. Men vad vi ser är att vi växter mycket mer än vi gjort tidigare. säger Mats Wehlin.

Vid årsskiftet var befolkningsmängden i Sverige 9 851 017 personer, vilket är en ökning med 103 662 personer. Ökningen utgjordes till 77 procent av invandringsöverskott.

För första gången är männen i majoritet i landet. Medellivslängden för dem har ökat snabbare än vad det har gjort för kvinnorna. Dessutom är många av kvinnorna äldre vilket gör att fler avlider. En orsak är också invandringen som har bestått av fler män än kvinnor.