Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Region Halland får beröm för hur man styrt upp hanteringen av skyddsutrustning och även kunnat förse kommunerna med material. ”Det är jättekul att vi omnämns så positivt av Arbetsmiljöverket”, säger Georg Schwarz, säkerhetsstrateg på Region Halland. Bild: Jari Välitalo och Privat
Region Halland får beröm för hur man styrt upp hanteringen av skyddsutrustning och även kunnat förse kommunerna med material. ”Det är jättekul att vi omnämns så positivt av Arbetsmiljöverket”, säger Georg Schwarz, säkerhetsstrateg på Region Halland. Bild: Jari Välitalo och Privat

Halland får beröm för sin skyddsutrustning

Region Halland får med beröm godkänt av Arbetsmiljöverket för sitt arbete med skyddsutrustning till vård- och omsorgspersonal.
– Det är jättekul att vi omnämns så positivt, säger Georg Schwarz, säkerhetsstrateg på Region Halland.

När coronapandemin nådde Sverige så blev frågan om skyddsutrustning snabbt en het potatis. På en del håll tog allt från visir till förkläden helt slut och vårdens vanliga leverantörer kunde inte möta de stora behoven.

Efter att Arbetsmiljöverket fått signaler om att det användes skydd som inte var testade eller säkra så inleddes en diger tillsyn i hela landet. Inspektionen pågick till och med den 31 augusti och i ett brev till Region Halland konstaterar myndigheten att man inte hittat någon utrustning som varit felaktig eller inte godkänd.

”Ett bra arbete avseende personlig skyddsutrustning har genomförts. Ni har styrt upp materialförsörjningen centralt och kvalitetsgranskat all utrustning innan den skickats ut i verksamheten, vilket är bra”, heter det i brevet.

Har kvalitetssäkrat all utrustning

Georg Schwarz säger att det är ett gediget arbete som ligger bakom att Region Halland lyckats säkra en så god tillgång på godkänd skyddsutrustning att man även kunnat förse de halländska kommunerna.

– Vi har också kunnat hantera och kvalitetspröva utrustning som tillverkats lokalt eller som skänkts till oss. Den utrustningen har vi aldrig behövt ta i bruk, men den har lagts i lager för att kunna användas om det skulle uppstå en total brist. Det har känts tryggt att ha den beredskapen även och den inte behövt nyttjas.

Fortsatt god tillgång på skydd

Efter att Arbetsmiljöverket öppnade upp för användning av viss så kallad alternativ skyddsutrustning så beslutade regionstyrelsen hur sådana alternativ skulle granskas och eventuellt godkännas.

– Det innebar att vi även hade en nödplan om det skulle köra ihop sig, men vi har inte behövt använda skyddsutrustning som saknat CE-märkning eller återanvända sådant som är avsett för engångsbruk, säger Georg Schwarz.

Tillgången på skyddsutrustning uppges också vara fortsatt god.

– Vi har även marginaler för att klara en eventuell ökning av inkommande patienter, säger Georg Schwarz.