Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Bild: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Halland dåligt rustade inför en tredje våg av pandemin

Halland kan gå in i en tredje våg innan regionen fått ner smittan från den andra vågen. Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör Region Halland, beskriver läget som oroande.

Risken för att Sverige är på väg in i pandemins tredje våg är hög, enligt Folkhälsomyndigheten, och utgångsläget för Halland ser mörkt ut. Regionen har sedan en tid tillbaka haft den högsta smittspridningen i landet, sett till antal smittade per 100 000 invånare. Region Hallands kommunikationsdirektör, Johanna Wiechel-Steier, menar att detta ger skäl till oro.

– Det finns nationellt en oro för att det ska bli en tredje våg och vi har fortfarande såpass högt smittläge att det är ett dåligt utgångsläge att gå in i en tredje våg med. Vi har legat relativt stabilt ett bra tag nu men på en alldeles för hög nivå.

Risken är ankomsten av en tredje våg i Halland kommer innan regionen fått ner smittan från den andra vågen. Detta hade inneburit att en tredje våg kan slå extra hårt mot just Halland och sjukvården.

Varför sticker Halland ut på detta sättet?

– Smittspridningen i länen har sett olika ut. Vi hamnade något efter Västra Götalandsregionen och Skåne i den andra vågen, och nu har vi inte hunnit dämpa den. Smittan sjönk även snabbare i andra regioner medan vi stannat kvar på en hög platå. Det är oroande, säger Johanna Wiechel-Steier.

Läget i Halland – covid-19

16 februari, 2021

Totalt antal fall Covid-19: 21 120 (+172)

Medelålder fall: 41,2 år

Inlagda på Hallands sjukhus med konstaterad covid-19 kl. 08.00: 26 (–3)

Varav inlagda på IVA kl. 08.00:3 (+–0)

Antal avlidna med Covid-19 sedan pandemins start (uppdateras tis–fre): 254 (+/-0)

Medelålder avlidna: 84,8 år

Källa: Region Halland