Halland behöver snäppa upp sin coronatestning

Många fler svenskar ska testas för covid-19, så de slipper stanna hemma från jobbet i onödan. Det har regeringen tydligt uttalat. I Halland har provtagningen ökat sakta men säkert, men är fortfarande långt ifrån regeringens målbild. Här förklarar de ansvariga i Region Halland var hindren ligger och hur planen framåt ser ut.

ANNONS
|
Sedan Halland fick sitt första misstänkta fall av covid-19 den 8 mars har drygt 5 500 coronaprover tagits och analyserats på regionens laboratorium i Halmstad. Från blygsamma 70 tester första veckan är man nu uppe i cirka 750 i veckan, men det är ändå långt ifrån regeringens målbild.
Sedan Halland fick sitt första misstänkta fall av covid-19 den 8 mars har drygt 5 500 coronaprover tagits och analyserats på regionens laboratorium i Halmstad. Från blygsamma 70 tester första veckan är man nu uppe i cirka 750 i veckan, men det är ändå långt ifrån regeringens målbild. Bild: Roger Larsson

Sedan Halland fick sitt första misstänkta fall av covid-19 den 8 mars har drygt 5 500 coronaprover tagits och analyserats på regionens laboratorium i Halmstad. Från blygsamma 70 tester första veckan är man nu uppe i cirka 750 i veckan.

Men med tanke på att regeringen vill att minst 100 000 provtas varje vecka, så blir det tydligt att något måste hända. I hela landet togs "bara" 33 000 tester förra veckan.

– Hallands del av 100 000 blir ungefär 3 000 och det är en ganska stor förändring att komma dit, konstaterar hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström.

Enligt honom är det inte förmågan att ta och analysera prover som saknas:

ANNONS

– Vi har en god kapacitet för själva testerna, som vi inte utnyttjar till fullo i dag, men vi gör nu ett arbete för att expandera provtagning, säger han.

Vad är det då som behöver göras? Smittskyddsläkare Maria Löfgren förklarar:

– Vi ser bland annat att vi kan förbättra olika flöden så att provtagningen inte begränsas av att det är svårt att komma till eller av hur många prover som tas på en enhet. Ska vi utöka provtagningen till fler grupper så kan vi också behöva skapa ett parallellt spår och ta hjälp av andra. Här finns det en nationell plan för hur det kan genomföras och vi jobbar nu med hur vi ska göra i Halland, säger hon.

När det gäller vilka personer som provtas så utgår Region Halland från Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning (se faktaruta). I dagsläget ligger fokus helt på prioritetsgrupperna 1 och 2 och av de cirka 750 prover som togs i förra veckan så gällde 300 personal inom vård och omsorg.

– Inom en vecka eller två så hoppas jag att provtagningen för vård- och omsorgspersonal ska vara ännu mer tillgänglig, men när det gäller andra samhällsviktiga funktioner så tar det nog längre tid. Det är så många delar av praktisk natur som behöver komma på plats, säger Maria Löfgren.

ANNONS
Enligt smittskyddsläkare Maria Löfgren och hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström pågår ett stort arbete i Halland för att få fart på provtagningen. Idag ligger fokus helt på patienter som behöver sjukhusvård, äldre samt vård- och omsorgspersonal. Näst på tur står gruppen ”andra samhällsviktiga funktioner".
Enligt smittskyddsläkare Maria Löfgren och hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström pågår ett stort arbete i Halland för att få fart på provtagningen. Idag ligger fokus helt på patienter som behöver sjukhusvård, äldre samt vård- och omsorgspersonal. Näst på tur står gruppen ”andra samhällsviktiga funktioner". Bild: Roger Larsson

På frågan om det så småningom kommer bli möjligt för gemene man att själv bestämma om man vill testa sig svarar hon:

– Jag tror testerna kommer att bli allt mer lättillgängliga, men det måste ju finnas ett syfte med att ta provet.

Hon påminner om att det finns två olika coronaprover. Det ena, som tas via näsan eller svalget, visar om man har en pågående covid -19-infektion. Det andra, som tas som ett blodprov, ger svar på om man redan haft sjukdomen och utvecklat antikroppar.

– Även antikroppstesterna kommer säkert att bli mer tillgängliga, men där behöver vi lära oss mer om hur vi ska tolka provsvaren och vad vi ska ge för instruktioner till dem som tagit ett sådant prov. Vi behöver bland annat lära oss mer kring om man blir immun och hur länge det i så fall varar. Så det finns en del att göra på den sidan, säger Maria Löfgren.

Fakta: Så prioriteras vilka som provtas

Region Halland följer Folkhälsomyndighetens (FHM) prioriteringsordning, som uppdaterades så sent som i tisdags. Högst prioritet har patienter som behöver sjukhusvård, personer som tillhör en riskgrupp, de som bor på äldreboenden eller andra institutioner och personer med hemtjänst. Sedan i tisdags omfattas prioritetsgrupp 1 även av patienter med symptom, som söker vård på en vårdcentral eller annan öppen mottagning.

Prioritetsgrupp 2 består av personal inom vård och omsorg, där syftet med provtagningen är att göra det möjligt för dem som testas negativt att återgå till arbetet.

Prioritetsgrupp 3 är "andra samhällsviktiga funktioner". Vilka som räknas dit bestäms av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Prioritetsgrupp 4 beskrivs som "andra relevanta delar av samhället". Här konstaterar dock FHM att ”I nuläget finns i princip inget medicinskt behov för en enskild individ att veta om den akuta infektionen är covid-19. Dock finns samhällsekonomiska vinster med minskad sjukfrånvaro genom att medarbetare som inte har covid-19 snabbare kan återgå i arbete vid ett negativt provsvar”.

Kostnaden för provtagning av de tre första prioriteringsgrupperna tas av staten.

ANNONS