Mikael Dolsten, 62 år, växte upp i Halmstad. Nu bor han sedan många år i USA med sin familj.
Mikael Dolsten, 62 år, växte upp i Halmstad. Nu bor han sedan många år i USA med sin familj. Bild: WENDY BARROWS photography

Hallänningen Mikael Dolsten är mannen bakom Pfizers vaccin

Han är uppvuxen i Halland. Han har Gyllene Tider i lurarna när han springer i sina kvarter i New York. Och just nu är han i fokus över hela världen efter att ha lett arbetet med att ta fram Pfizers vaccin mot coronaviruset.

ANNONS
|

De senaste veckorna har varit hektiska för Halmstadbördige Mikael Dolsten. Som global forskningschef på läkemedelsjätten Pfizer arbetar han med ett av de viktigaste projekten i hela världen just nu: Att ta fram ett vaccin mot coronaviruset.

För några veckor sedan släpptes världsnyheten att vaccinet från Pfizer/Biontech visat sig ha 90 procents effekt mot viruset. Nyligen kungjorde statsminister Stefan Löfven (S) att Sverige tecknat ett avtal genom EU om tillgång till vaccinet.

Mikael Dolsten bor sedan 2004 tillsammans med sin fru i Scarsdale utanför New York City. Trots att han rimligen blir ryckt i från alla håll och kanter tar han sig tid att svara på frågor från en journalist från sina gamla hemtrakter.

ANNONS

– Vad kul att höra ifrån födelseorten! Min fru Catarina växte upp i Varberg, så vi är verkligen hallänningar båda två, säger han.

Hur känns det att ha varit med och tagit fram ett vaccin som kan göra skillnad för oerhört många människor?

– Det är en mycket speciell upplevelse. Det här kan möjligen vara ett av de största medicinska genombrotten på över hundra år på grund av den hemska pandemins effekter på människor. Det känns fantastiskt att ha varit med om detta och jag hoppas det kan rädda många liv framöver och ge oss tillbaka ett normal vardagsliv.

Ett vaccin mot corona är något som hela världen ropar på. Samtidigt är Mikael Dolsten, som är både forskningschef och läkare, väl medveten om den vaccinationsoro som finns på många håll.

Vad vill du säga till dem som är skeptiska när det gäller att ta ett corona-vaccin – inte minst med tanke på att processen för att få fram vaccinet har varit så snabb?

– Vi har utvecklat vaccinet med högsta möjliga vetenskapliga noggrannhet och i dialog med amerikanska Läkemedelsverket FDA. Studier på mer än 40 000 deltagare har hittills visat en lovande effekt och säkerhetsprofil, säger han.

ANNONS

Även om det är en milstolpe att vaccinet har utvärderats med fina resultat är det inte tal om semester för Mikael Dolstens del.

– Vi måste först se till att få covid-19 pandemin under full kontroll med utbredd vaccinering. Sedan har jag många nya projekt på listan över vad jag vill lägga mer tid på. Det finns ju så många andra svåra sjukdomar som vi försöker bota. Men lite ledighet över nyår ska bli skönt.

När Mikael Dolsten gick på Kattegattgymnasiet i Halmstad kunde han väl aldrig ana att han en dag skulle bli den som tog fram ett vaccin mot en världsomspännande sjukdom. Men det logiska tänkandet, som är så viktigt för hans yrke, hade han redan då. Bland annat tävlade han i schack.

Mikael Dolsten minns den tiden väl.

– Det stämmer att jag spelade mycket schack på den lokala schackklubben när jag bodde i Halmstad. Visst är det ett spel där man tränar minnesförmåga, strategi och snabba beslut.

Spelar du fortfarande schack?

– Jag har ett schackspel framme men tyvärr har jag inte tid att spela så ofta. Istället blir det tennis, squash och löpning för att hålla igång. När jag joggar lyssnar jag gärna på svensk musik på Spotify, inklusive gamla Gyllene Tiderlåtar. Då går tankarna ofta till Halmstad – och även till Lund, där våra tre barn föddes.

ANNONS

Kan du tänka dig att ni flyttar tillbaka till Sverige – och Halland – igen någon gång i framtiden?

– Vi är ”svensk-amerikaner” i familjen och pratar svenska med barnen hemma. Men vi trivs mycket bra i New York och har har inga flyttplaner. Förhoppningsvis blir det snart lättare att resa utomlands igen och då åker vi gärna till Sverige.

Senast Mikael Dolsten var i Halland var för två-tre år sedan.

– Jag tycker att det är så trevligt att köra bil från Sydsverige till Göteborg och stanna till i vackra Halmstad-Tylösands-området. När jag gör det brukar jag ibland också hälsa på gamla vänner från skoltiden på gymnasiet, säger han.

ANNONS