Hallänningarna gjorde färre vårdbesök under 2020

Trots en markant ökning av digitala vårdbesök gjorde hallänningarna totalt sett färre vårdbesök under pandemiåret 2020 jämfört med de senaste åren. Att man inte velat belasta vården ”i onödan” tros vara en orsak.

ANNONS
|

De senaste fem åren har det i Halland gjorts mellan drygt 2,6 miljoner och drygt 2,7 miljoner vårdbesök per år, då räknas både fysiska- och på distansmöten med. Under 2020 gjorde hallänningarna omkring 2,4 miljoner besök. De digitala besöken har dock skjutit i höjden sedan pandemins start. 2020 var drygt 6 procent av besöken på distans, det vill säga genom telefon- eller videosamtal, året innan stod distansbesöken bara för 1,5 procent.

Sedan 2017 har antalet vårdbesök minskat sakta år för år, något som regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström kallar för en medveten utveckling. Att det skett en större minskning 2020 än tidigare tros delvis bero på pandemin.

ANNONS

LÄS MER:Vårdsamtal via video skjuter i höjden

LÄS MER:Dubblering av nätläkarbesök kostar vårdcentralerna miljoner

– Det är säkert en del som valt att inte söka vård för att man tänkt eller trott att vi varit belastade med annat i sjukvården. Det är också så att vi hela tiden arbetar med att göra våra patienter så oberoende av oss som möjligt. Kan man uppnå ett lika gott hälsotillstånd utan att behöva träffa oss gör det patienterna mer oberoende och deras liv enklare, säger Martin Engström.

– Det är klart att det finns en risk att det i det här döljer sig patienter som hade varit betjänta av att göra ett besök av oss. Men jag kan konstatera att tillgängligheten till så väl nybesök som operation och behandling har varit väsentligen densamma som för ett år sedan. Än så länge har vi inte sett någon återkoppling som tyder på att det allmänna hälsoläget har försämrats, fortsätter han.

LÄS MER:Färre akutbesök under pandemin

När sjukhusen behövt ställa om för att vårda många covidpatienter samtidigt har annan vård fått vänta. Icke akuta operationer och behandlingar sköts på framtiden när personal flyttades och avdelningar gjordes om. Martin Engström berättar att man i stort sett betat av den vårdskuld som uppstod under våren när sjukvården tvingades att ställa om men att man åter igen behövt skjuta på vård när smittspridningen ökade vid årsskiftet.

ANNONS

– Som bekant har vi under januari haft en väldigt hög smittspridning i Halland och hög beläggning där vi vårdat covidpatienter vilket har gjort att vi behövt ställa om verksamheten i stor omfattning. Det har gjort att vi tappat en del besök och behandlingar under första månaden. Hur mycket det rör sig om och hur svårt det kommer vara att ta i kapp går inte riktigt att svara på nu, det hänger på hur länge vi har kvar en hög smittspridning, säger han.

LÄS MER:Corona har tvingat fram en historisk omställning

ANNONS