Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Säkerhet i trafiken. Enligt siffror från NTF är hallänningarna noga med bilbältet.

Hallänningar bäst på att använda bilbältet

Hallänningarna är fortsatt flitiga på att använda bilbältet. Bäst i landet till och med, enligt Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, NTF.

Såväl förare som passagerare i Halland är noga med att använda bilbältet när de är ute på vägarna. Flera gånger har Halland toppat NTF:s undersökning, och enligt färska siffror sätter i genomsnitt 99 procent av hallänningarna på sig bältet. Riksgenomsnittet för bältesanvändning ligger på 94 procent. 
– Bältesanvändningen är väldigt hög i samtliga kommuner i Halland. Det är glädjande att se att de skillnader som finns i andra län och runt om i övriga landet inte visar sig här, säger Lena Karlsson, projektledare på NTF Väst, som arbetat med projektet kring bältesmätningen i ett pressmeddelande.

Bäst i Halland är Halmstadsborna. Där använde samtliga, 100 procent, av de observerade bilförarna och passagerarna bilbältet när NTF genomförde sina mätningar. Sämst i länet är Varberg och Falkenberg med 98 procent, men detta är ändå en mycket bättre siffra än i många andra kommuner i Sverige. I övriga kommuner i Halland låg användningen på 99 procent.

För att nå målet med 22 dödade år 2020 bör bältesanvändningen enligt Trafikverkets analysgrupp ligga på 97-98 procent i dag. Endast Hallands, Jönköpings och Stockholms län uppfyller det kravet, enligt NTF:s mätning.
– Vi kan konstatera att utvecklingen beträffande bältesanvändningen verkar ha stagnerat. Om det beror på att vi nått full effekt av bältespåminnarna i fordonen eller om det är andra faktorer som spelar in är svårt att bedöma, säger Lena Karlsson.