Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Hallänningar är dåliga på att följa rekommendation om munskydd

Upp till 95 procent av bussresenärerna i Halland struntar i att använda munskydd trots Region Hallands skärpta rekommendation.

"Allmänhetens vilja att använda munskydd och handsprit är låg”, skriver Länsstyrelsen i Halland i en ny sammanställning om coronaläget.

Sedan januari har Folkhälsomyndigheten rekommenderat användning av munskydd i kollektivtrafiken under rusningstider. Sedan dess har Region Halland skärpt rekommendationen lokalt och uppmanar till att alltid använda munskydd i kollektivtrafiken och i andra situationer där trängsel inte kan undvikas.

Trots detta är det få resenärer som använder munskydd ombord på Hallandstrafikens bussar.

– Det var lite högre andel precis när rekommendationen infördes, men nu är det uppskattningsvis mellan fem och tio procent som använder det. Tyvärr närmre fem procent, säger Peter Gyllander som är press- och informationschef på Hallandstrafiken.

Det är chaufförernas uppskattning som ligger bakom siffrorna. Ombord på tågen som kör genom Halland är siffran lite högre, omkring 30 procent.

– Det är tråkigt när det finns en så tydlig rekommendation, men å andra sidan har vi just nu väldigt få turer som det är trängsel på, säger Peter Gyllander.

Rekommendation och inte krav

Munskyddsrekommendationen är just en rekommendation vilket innebär att Hallandstrafiken inte kan kräva att resenärerna använder munskydd. Däremot uppmanas de att göra det.

– Vi gör det vi ska. Vi ser till att det finns information om rekommendationen och vi har gått ut med information till skolelever för att påminna. Våra tågvärdar rekommenderas att alltid använda munskydd för att vara ett gott föredöme.

Huruvida den lokalt skärpta rekommendationen om munskydd haft någon effekt på smittspridningen, eller skulle haft bättre effekt om hallänningarna varit bättre på att följa den, går inte att säga säkert.

”De rekommendationer som läggs utgår vilken evidens som finns på området. De viktigaste råden är fortfarande att vara hemma då man har symtom, hålla avstånd och ha god handhygien. Vi vet att detta bidrar till mindre smittspridning eftersom vi vet hur smitta sprids. Vad gäller munskydd, så innebär det i sig inte samma bevisade skydd som att tex hålla avstånd. Det man däremot nu ser är att det kan vara en försiktighetsåtgärd i situationer där man av någon anledning inte kan hålla avstånd. Därför ska det ses som ett tillägg till övriga rekommendationer”, skriver Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland i ett mejl till HP.