Halländska turistsiffror är bäst i Sverige

Läget såg under våren mörk ut för den halländska turismen. Halvvägs in i sommaren ser situationen desto ljusare ut – både camping- och hotellverksamheten upplever ett högt bokningstryck.

ANNONS
|

När pandemin satte sina klor i Sverige i mitten av mars befarade den halländska besöksnäringen en turistfattig sommar. Men enligt Tillväxtverkets statistik över bokade gästnätter i maj hamnar Halland i topp. Regionen hade därmed den lägsta relativa minskningen i Sverige. Totalt minskade antalet gästnätter i Halland med 34 procent jämfört med i fjol.

– Vi upplevde en stark oro i mitten av mars, men redan i början av juni var signalerna från besöksnäringen att det höll på att vända med bokningar inför sommaren, säger Magnus Thomson, destinationsutvecklare på Varbergs kommun.

De positiva signalerna håller i sig och även Falkenberg upplever ett högt bokningstryck på campingar och hotell.

ANNONS

– Med tanke på de rådande omständigheterna ser det bra. Så länge smittspridningen är som den är nu kommer privatgästerna till Falkenberg, säger Fredrik Janson, vd på Destination Falkenberg.

Hotell Hamngatan är nöjda med 50 procents beläggning

Ett hotell som känt av både ett stort besökstapp och högt bokningstryck är Hotell Hamngatan 27 i Falkenberg.

– I normala fall har vi 65 procent bokat i maj och i år hade vi 30 procent, så det är en stor skillnad. I juni var hälften av rummen bokade, vilket vi är nöjda med, säger Stefan Alexandersson, vd på Hotell Hamngatan 27.

Hotellets bokningar för juli ligger i dagsläget på 70 procent, vilket indikerar samma beläggning som föregående år. Fortsätter bokningarna strömma in i samma takt som hittills tror Stefan Alexandersson att hotellet kommer närma sig en normal sommar. Det är dock svårt att sia om då bokningsmönstret skiljer sig från tidigare år.

– Folk bokar med kortare framförhållning och avbokningar är mycket vanligare än förra året, säger han.

Närheten till både storstad och natur lockar

En anledning till att Halland lyckas behålla ett relativt högt besökstryck är att regionen attraherar många svenska turister och drabbas därmed inte lika hårt av minskat resande mellan länder. En annan är närheten till naturen.

– Vi har väldigt hårt besökstryck på våra naturområden och vi ligger ju tacksamt till på västkusten med närheten till större städer och bra logistik med både E6:an och tåget. Det är många vägar som bär hit, säger destinationsutvecklaren Magnus Thomson.

ANNONS

LÄS MER:Nu laddar kommunerna för att turisterna ska komma

LÄS MER:Här är aktiviteterna i Varberg för barnfamiljer i sommar

LÄS MER:Visit Halland har pausat all marknadsföring

ANNONS