Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Linn Bergbrant
Bild: Linn Bergbrant

Halländska restauranger tar bort bufféerna

På tisdagen presenterade regeringen nya åtgärder i striden mot coronasmittan. Restauranger, barer och kaféer ska inte längre få servera över disk utan endast vid sittande bord.

Beslutet att matställen, barer och nattklubbar inte längre får servera mat och dryck vid bardisken utan endast vid borden introducerades på en pressträff med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren (S) på tisdagseftermiddagen.

Många verksamheter inom branschen kommer att påverkas av de nya reglerna.

– Så som jag förstår det är det själva barhänget de vill komma åt med de här restriktionerna, säger Peter Hammarström, chef på Harrys och ordförande i Falkenbergs Krögarförening.

Trängsel är riskabelt

Beslutet förbjuder inte barers eller klubbars verksamhet, men man ska inte längre kunna stå i baren och beställa en öl och trängas med andra. Förbudet väntas träda i kraft redan i morgon och verksamheter som inte följer reglerna kan i värsta fall tvingas stänga.

– Det brukar kunna vara massa folk som flockas vid bardisken, men nu får det bli gött häng vid borden istället, säger Peter Hammarström.

Hur påverkas ni av beslutet?

– Just vi påverkas inte så mycket. Vi får be folk vid baren att sätta sig och vi kan dra isär borden om vi behöver, säger Peter Hammarström.

Buffé tillåtet men tas bort

Restriktionerna innefattar inte buffé, som fortfarande kommer att vara tillåtet, men på Harrys i Falkenberg har man på eget initiativ tagit bort buffén för att hindra eventuell smittspridning.

– Vi styrde om till att servera lunchbuffén på tallrik vid borden för ett tag sedan, säger Peter Hammarström.

Att generaldirektör Johan Carlson säger att bufféer är tillåtna samtidigt som bara sittande gäster får serveras ger upphov till flera tolkningar anser Martin Pham, chef på kedjan Linnea & basilika som bland annat finns i Varberg.

– För vår del handlar det om gästernas säkerhet och även om vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer vi vill inte ha buffé om det är oklart vad som har sagts. Därför slutar vi med buffé på alla våra restauranger i morgon, säger Martin Pham.

Hämtmaten har ökat

I Varberg har även exempelvis Kusthotellet slutat med sin lunchbuffé.

Martin Pham har märkt en minskning av antalet gäster som äter på Linnea & Basilika, men en lite ökning på hämtmaten.

– Ja, vi har kunnat ta igen en del eftersom man kan beställa online och via en app. Jag tror att en sådan här kris kan stärka branschen i framtiden eftersom alla tvingas att tänka kreativt, säger han.