Halländska herrgårdar med danska rötter

Ännu har inte danskarna glömt av Halland. I en ny bok berättar författaren Niels Peter Stilling om några av de synliga spåren från när vårt län var danskt.

ANNONS
|

– Jag tycker det är viktigt att förstå att Skåne, Blekinge och Halland är en viktig del av dansk historia och att den landsdelen har varit en del av Danmark i minst 650 år, säger den danska kulturhistorikern och författaren Niels Peter Stilling.

Det är i boken "Danmarks Herregårde" som han skriver om herrgårdar i Skåne, Blekinge - och Halland. Boken är den tredje delen i en serie av fem böcker om herrgårdar i gamla Danmark.

– Det är en del av ett projekt om herrgårdar i Danmarks historia. Bland de synliga spåren från den danska tiden finns flera herrgårdar och kyrkor. Jag har valt herrgårdarna utifrån om de har någon del i den danska historien, säger Niels Peter Stilling.

ANNONS

I boken presenteras 80 av de 152 existerande herrgårdarna som har danska rötter och som finns i de tre svenska länen. I Halland nämns 21 herrgårdar vars huvudbyggnader är byggda mellan 1450 och 1900, trots att många av gårdarna har en längre historia än så. Niels Peter Stilling har skrivit lite mer ingående om nio av de halländska herrgårdarna: Gåsevadholm, Tjolöholm (i Kungsbacka kommun) Hjuleberg, Mostorp, Fröllinge, Vapnö, Sperlingsholm, (mellan Falkenberg och Halmstad) Skottorp och Vallen (söder om Laholm).

– Rent stilmässigt och arkitektoniskt är det bara Fröllinge, Vallen, Hjuleberg och Mostorp som är präglade av dansk arkitektur. Däremot är fantastiska Tjolöholm mer engelsk än skandinavisk i sin stil. Men det handlar om herrgårdar som har rötter i den danska tiden och där de nuvarande huvudbyggnaderna kan vara byggda efter Hallands övergång till Sverige, säger Niels Peter Stilling.

Det gömmer sig en del spännande historier bland de gamla herrgårdarna runt om i vårt län. Herrgården Skottorp, som påbörjades 1430, är en av de sydligaste herrgårdarna i Halland och ligger vid Hallandsåsen, mellan Laholm och Båstad. Den 6 maj 1680 spelade herrgården en roll i den skandinaviska historien när det anordnades bröllop mellan Karl XI och Ulrika Eleonora av Danmark. Bröllopet skulle symbolisera den nyvunna freden mellan Danmark och Sverige efter Skånska kriget som pågick mellan 1675 - 1679.

ANNONS

Vad har Halland för betydelse hos danskarna i dag?

– Det är väl så i dag, precis som tidigare, att den södra delen med Laholm och Halland finns starkt i folks medvetande, precis som Skåne. De nordligare delarna av Halland är inte riktigt lika nära. Men många danskar har fritidshus i Halland. Och så är vi ju bekanta med fästningen i Varberg som en stark gammal borg från den danska tiden.

ANNONS