Halländska grisar provtas för salmonella

Efter det stora salmonellautbrottet i Skåne kontrolleras nu även gårdar i Halland.

ANNONS
|

Under måndagen rapporterades det om ett stort salmonellautbrott i Skåne. Flera grisgårdar hade bekräftade fall av salmonella och tusentals grisar fick avlivas. Enligt TT handlar det om nära 5 000 grisar som fick avlivas till följd av smittan.

En av de drabbade gårdarna i Skåne hade kontaktbesättningar i Halland, Blekinge och i andra delar av Skåne. En kontaktbesättning innebär att en gård har tagit emot djur från en annan gård. Samtliga kontaktbesättningar har nu provtagits för salmonella.

– Det är en del av smittspårningen. I och med att det handlar om gyltproducerande besättningar, det vill säga att man säljer sådana djur som ska bli suggor, så blir det rätt många kontakter, säger Katharina Gielem, biträdande avdelningschef på Jordbruksverkets djuravdelning.

ANNONS

Hur många gårdar i Halland som har provtagits har Katharina Gielem inga uppgifter på i dagsläget. Men provsvaren väntas komma senare i veckan.

Vad händer om provsvaren visar bekräftad salmonella?

– Samma som alltid händer, det vill säga att besättningen blir spärrad. Sedan tittar man på utbredningen av smittan för att kunna avgöra vad för slags bekämpning som behövs, säger Katharina Gielem.

ANNONS