Smittskydd i Halland har genom smittspårning upptäckt flera fall av deltavarianten av covid-19 hos personer som rest till slutspelet i fotbolls-EM.
Smittskydd i Halland har genom smittspårning upptäckt flera fall av deltavarianten av covid-19 hos personer som rest till slutspelet i fotbolls-EM. Bild: Maja Suslin /TT

Halländska fotbollssupportrar kopplas till deltafall

Antalet fall av deltavarianten av covid-19 har ökat markant de senaste veckorna i Halland. Enligt smittskyddsläkare Maria Löfgren finns en tydlig koppling i ett flertal fall till det pågående slutspelet i fotbolls-EM.

ANNONS
|

I den första veckan i juli kunde smittskydd i Halland se en markant ökning av antal fall av deltavarianten av covid-19. Enligt Region Hallands egen testning för muterade virusstammar stod deltavarianten för 90 procent av alla bekräftade fall som upptäcktes vecka 26.

När smittskyddet i Halland har smittspårat i de nya fall som upptäckts har de hittat en tydlig koppling i flera fall till det pågående slutspelet i fotbolls-EM.

– Av alla de fall vi hittade förra veckan så finns det en tydlig resekoppling i ett flertal fall. Både från det pågående slutspelet i fotbolls-EM men även i några fall charterresenärer, säger Maria Löfgren biträdande smittskyddsläkare i Halland.

ANNONS

Maria Löfgren säger dock att det inte är i alla av fallen som de upptäckt som det finns en resekoppling utan att förekommer fall där personer har smittats i Halland.

– Det rör sig om samma miljöer där vi ser att smittan spridits även tidigare. Där det förekommer trängsel eller vid fester, säger Maria Löfgren.

Personligt ansvar vid utlandsresor

Antalet nya fall av covid-19 ligger fortfarande på en låg nivå jämfört med hur det har sett ut tidigare. Något som har gjort arbetet med att smittspåra lättare. För resor till vissa länder finns det också direktiv om testning och självisolering vid hemkomst.

– Vi vill ändå betona att även om det gäller en resa från ett land där det inte finns några restriktioner så gäller personligt ansvar. Undvik nya kontakter och trängsel, säger Maria Löfgren.

ANNONS