Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halländsk nazist kan mista vapenlicens

En man i 25-årsåldern som är medlem i Nordiska motståndsrörelsen har fått sina gevär och sin ammunition beslagtagna. I utredningen står att risken är stor att vapnen kan missbrukas.

I slutet av juni beslagtog polisen två gevär och ammunition som ägs av en man boende på en ort i norra Halland. I polisens beslut står att mannen är "mycket aktiv" medlem i Nordiska motståndsrörelsen, NMR, en organisation som förespråkar väpnad kamp och revolution med målet att inrätta en nordisk nationalsocialistisk republik. Polisen skriver vidare att flera anhängare till NMR har dömts och misstänkts för grova och ideologiskt motiverade våldsbrott. Säkerhetspolisen har varit med i utredningen kring mannens lämplighet.

Polisens rekommendation till förvaltningsrätten, som har mandatet att kunna slutgiltigt återkalla mannens vapenlicens, är att "det finns beaktansvärda risker" i miljön som mannen vistas i att vapen kan komma att missbrukas.

Hallänningen själv skriver själv via sin advokat till förvaltningsrätten att man överklagar beslutet att beslagta vapnen. Mannen skriver att hans uppgift i NMR är att dela ut flygblad, demonstrera och att delta i "sociala aktiviteter så som studiecirklar och middagar". I överklagan skriver mannen vidare att de två vapnen används till jakt, samt att han inte är dömd för något brott tidigare.

Det är nu upp till förvaltningsrätten att fatta beslut om vapnen ska återlämnas eller vapenlicensen återkallas.