Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Halländsk fotomodell tävlar i Miss Universe Sweden

Camilla Fogestedt är med i söndagens svenska final. Se bilderna från hennes lyxliv i Cannes.

Till helgen ska Camilla Fogestedt slåss om priserna i den omdiskuterade skönhetstävlingen Miss Universe Sweden.

– Det är inte konstigare än att tävla i musik, tycker 25-åringen från Åsa.

Veckan före finalen av Miss Universe Sweden (en ny Fröken Sverige-variant) är Camilla Fogestedt på besök i barndomshemmet mellan Varberg och Kungsbacka.

Hon flög dit efter att i sju dagar ha vimlat på den glamourösa filmfestivalen i Cannes och sedan fortsatt med en intensiv partyhelg under Monacos Grand Prix i Formel 1.
– Jag är dålig på att memorera vilka som är på plats, men det är coolt och fascinerande hur

de har lyckats med sina karriärer, säger Camilla och mejlar en bild på när hon visar en läpptatuering för skådespelaren Mickey Rourke.

Satt bredvid DiCaprio

I Cannes vimlade Camilla, hennes kusin Julia Franzén och de andra fotomodellerna med kända fotbollsproffs, hiphopstjärnor som Akon och Tyga, Pamela Anderson och Kourtney Kardashian.

När Camilla och Julia filmades av fransk tv på klubben Gotha hade de bordet bredvid Oscarsbelönade Leonardo DiCaprio, längst upp bredvid dj-båset.

I mammas fotspår

Själv flyttade hon till halländska Åsa som sjuåring och upptäcktes åtta år senare av en fotograf som bevakade Grannyran som Postkodlotteriet och TV4 arrangerade.

– Mamma var modell som ung och Sveriges Lucia 1982, så drömmen fanns där för mig också, även om jag var blygare då. Nu vill jag ju synas på ett annat sätt. 

Fotografen Patrik Österberg blev Camillas mentor och även mamma Carina hjälpte sin dotter att navigera i en bransch som lockar till sig en del oseriösa element.

– Ja, hon var på dem som en hök och granskade allt. Jag har varit förskonad och som tur var aldrig dragits in i något tråkigt. Mamma hjälpte mig när jag som ung var på väg att få ätstörningar.

Till Los Angeles

Efter studenten hade Camilla Fogestedt bestämt sig för att åka till USA. Hon var i Los Angeles nästan hela 2012 och har sedan dess fortsatt att arbeta som modell på fotograferingar, nattklubbar och glamourösa event.

– L.A. passar klockrent för mig och jag skulle jag gärna flytta tillbaka. Just nu är det mycket resor runt om i världen och då är jag hemma i Åsa ibland, berättar Camilla.

I Los Angeles tävlade hon även för Sverige i modellklassen av WCOPA (World Championships of Performing Arts) och slutade tvåa av samtliga länders deltagare.

– Men det är fantastiskt att landa hos mina föräldrar mellan alla intensiva jobbresor. Det är lugnt, skönt och nära till havet och naturen. Jag behöver kontrasterna, så en vecka i Åsa då och då är nödvändig.

Miss Universe Sweden

På söndag blir det desto mer hektiskt, för då är Camilla Fogestedt en av 15 finalister i huvudklassen av Miss Universe Sweden.

– Tidigare år har det inte passat med jobb och annat, men nu kör jag. Jag känner förra årets vinnare Ida Ovmar, som var i Cannes och ska leda årets tävling. Jag tror att jag kan komma långt på min utstrålning och personlighet, säger Camilla, som valt organdonationer som ämne för sitt föredrag.

Målet är få tävla utomlands i Miss Universe (svenska ettan), Miss International (tvåan) eller Miss Earth (trean).  Miss Universe ägs numera av tv-bolaget Fox, sedan Donald Trump uttalat sig negativt om latinamerikaner och tvingats att sälja rättigheterna 2016.

– Det var bra! Mycket som Trump säger kan jag inte stå för.

Hur ser du på kritiken mot dagens skönhetsideal och modereklam?
– Jag har en hälsosam syn på allt och gillar inte modellbranschens trådsmala ideal. Jag tror att man påverkas av reklam, så det gäller att alla lär sig att bilder på nätet ofta är redigerade och inte sanna. Youtube är mer verkligt. 

Är det inte en väldigt ytlig bransch?
– Absolut och det är jag medveten om. Jag har aldrig känt mig utnyttjad för att jag blir bjuden på fester. Det är jätteroligt att träffa inspirerande människor som har lyckats. Samtidigt har jag diskuterat med de rikaste i världen och märkt att de inte alltid är lyckliga. Vissa tappar sina känslor för att de kan köpa allting, till och med sina vänner, så det är inget att sträva efter.

Fröken Sverige 1978

Camilla är förresten inte den första Åsa-tjejen att delta i en känd skönhetstävling. Cecilia Rodhe vann Fröken Sverige 1978, blev femma i Miss Universum och gifte sig med den franske tennisstjärnan Yannick Noah.

Nu är "Cilla" skulptör i New York, medan sonen Joakim är basketproffs i NBA och dottern Yelena modell och smyckesdesigner.

– Vad kul! Det visste jag inte. Nu får jag ju press på att prestera så att Åsas Fröken Sverige-rykte bibehålls ha ha… Jag får göra mitt yttersta för att försöka nå upp i samma nivåer nästan 40 år senare, kommenterar Camilla.

En annan halländska kom på pallen 2015. Maria Taipeelnmäki från Hyltebruk blev trea i den svenska finalen och fick tävla vidare i Miss Earth.