”Anders Tegnell och de andra jobbar ju dygnet runt och det kan säkert kännas skönt att kunna ventilera en del frågeställningar med personer som är väl insatta”, säger Anders Lindberg, som nu blir en av sex experter som ska stötta Folkhälsomyndigheten i frågor kring coronapandemin.
”Anders Tegnell och de andra jobbar ju dygnet runt och det kan säkert kännas skönt att kunna ventilera en del frågeställningar med personer som är väl insatta”, säger Anders Lindberg, som nu blir en av sex experter som ska stötta Folkhälsomyndigheten i frågor kring coronapandemin. Bild: Jari Välitalo och Fredrik Sandberg/TT

Halländsk smittskyddsläkare stöttar Tegnell i expertgrupp om coronapandemin

Hallands tidigare smittskyddsläkare Anders Lindberg har utsetts till en av sex personer, som ska fungera som extern expertgrupp åt Folkhälsomyndigheten kring coronapandemin.
– Är min kompetens efterfrågad så vill jag bidra, säger Anders Lindberg, som i dagarna fyller 78 år.

ANNONS
LocationHalmstad||

De sex experterna har utsetts av Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson och beskrivs som ett komplement till den expertis som finns på myndigheten. Gruppen kommer inte att fatta några beslut, utan enbart vara rådgivande.

– Anders Tegnell och de andra jobbar ju dygnet runt och det kan säkert kännas skönt att kunna ventilera en del frågeställningar med personer som är väl insatta. Det saknas ju inte röster i debatten och många tror att de är experter, men det finns också de som har en egen agenda och det har inte vi, säger Anders Lindberg.

På frågan om vad han känner att han kan bidra med i expertgruppen svarar han först med ett skratt att han representerar riskgruppen ”äldre”. Troligtvis kommer han sanningen närmare när han därefter kort summerar sin långa erfarenhet av smittskyddsarbete;

ANNONS

– Jag har ju varit med ett tag, dels som smittskyddsläkare i Halland, men också på Socialstyrelsen och dåvarande Smittskyddsinstitutet. Under ett år vikarierade jag också för Johan Giesecke som statsepidemiolog, det vill säga den tjänst som Anders Tegnell har idag.

Den nya expertgruppen har redan haft ett par videomöten med Folkhälsomyndigheten.

– Vi diskuterar vad som händer på olika fronter. I gruppen sitter även virologer och läkare. Tillsammans kan vi ge en bred förankring, säger Anders Lindberg.

ANNONS