Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Halkbekämpare hade fullt upp

Under trettonhelgen kom den första snön och vägarna blev snabbt moddiga. I Falkenberg och Varberg arbetade totalt 35 personer med halkbekämpning.

I Falkenberg har Skanska ansvaret för halkbekämpningen och totalt hade runt 15 personer i uppgift att se till att vägarna i centrum var körbara. 
– Vi började ploga och sanda cykelbanor i lördagsmorse. Men sedan övergick vi till att städa bort slasket i fall det skulle frysa på, säger Andreas Svensson, arbetsledare på Skanska. 

Efter att de var färdiga med de större vägarna till och från centrum och cykelbanorna arbetade de vidare med villagatorna.

– Vi var färdiga runt 22-tiden och då drog vi i gång arbetet med att sanda de större gatorna och var klara med det runt klockan 02 på natten, berättar Andreas Svensson.

Läs också: Meteorolog: Risk för ishalka
 

Hur lägger ni upp arbetet i veckan?
– Vi håller koll på vädret och åker ut och provbromsar, vi kan inte enbart förlita oss på en väderapp. Vi använder flis som flyttar på sig när det ligger på större vägar. Hade vi fått använda salt hade vi kunnat sanda i förebyggande syfte.

Även i Varberg fokuserade kommunens halkbekämpare, som under helgen var runt 25 stycken, på de större vägarna såsom Västkustvägen, 153:an och Österängsvägen. 

– Vi trodde det skulle bli mildare. Det frös ju på under lördagskvällen, säger Tomas Kaspersson, avdelningschef på hamn- och gatuförvaltningen. 
Han är inte orolig för det fortsatta arbetet. 
– Nu ligger det så mycket grus på vägarna och saltbilen kommer gå ut i förebyggande syfte.

Snöslask och kyla brukar vanligtvis betyda att akutmottagningarna har knökfullt med patienter - men inte i detta fall.

– I Varberg har det varit något enstaka fall med benbrott, men inte värre än vanligt, säger Marie-Louise Thärnå som arbetar som kommunikatör på Hallands sjukhus. 
Inte heller akutmottagningen i Halmstad har känt av något ökat tryck i samband med halkrelaterade olyckor.