Från en höstigare dag, för rent meteorologiskt är det fortfarande sommar i Halland.
Från en höstigare dag, för rent meteorologiskt är det fortfarande sommar i Halland. Bild: Olof Ohlsson

Hösten dröjer något längre – så blir vädret i veckan

Det är kyligare morgnar som möter oss på väg till jobbet denna vecka. Men trots den höstigare känslan är sommaren fortfarande kvar, i alla fall ett tag till.

ANNONS

Den tryckande högsommarvärmen som förra veckan bjöd på byttes plötsligt ut mot en blötare helg med kraftiga regnskurar. Veckan som väntar spås bli något stabilare, men även svalare.

– Det är svalare luft som har letat sig ner, vilket kommer att märkas på temperaturen. Framför allt om man jämför med förra veckan, berättar Linus Karlsson, meteorolog på SMHI, och tillägger:

– Men vidare under veckan kommer det att vara fortsatt rätt så stabilt väder, med ett nytt högtryck som kommer västerifrån. Det blir ganska så soligt under dagarna.

Temperaturen räknas nå upp mot 21 grader, både under måndagen och tisdagen. Men kan få sällskap av något blåsigare och friskare vindbyar.

ANNONS

Högtrycket väntas ligga kvar under veckan och det ser ut att vara fortsatt uppehåll från regn. Under andra halvan av veckan kan det däremot bjudas på molnigare perioder.

Kan vi räkna med att hösten är här nu?

– Rent meteorologiskt är det fortfarande sommar, men jag kan absolut tänka mig att många tycker att det känns höstigare nu om man jämför med förra veckan. Det är svalare och blåsigare, samtidigt som vi rör oss in i september. Så sett till kalendern och känslan är det höst, men inte meteorologiskt, säger Linus Karlsson.

För att det ska få klassas som meteorologisk höst krävs det en dygnsmedeltemperatur som ligger under tio grader, fem dagar i sträck.

– Där är det väldigt avgörande hur kallt det är på nätterna. Många reagerar nu när det har varit en kall natt och det märks av att det är kyligare när man går till jobbet. Det blir en stor kontrast mellan morgon och dag, men det hör lite till hösten.

Enligt Linus Karlsson behöver vi inte vara rädda för att helgens regnoväder ska göra comeback. Helgen ser ut att fortsatt bjuda på lika stabilt väder som veckans tidigare dagar.

– När det inte är samma fuktighet och höga temperatur som tidigare vecka så får vi inte heller samma kraftiga regn- och åskskurar som vi märkte av i helgen. Man kan vänta en allmänt stabilare vecka.

ANNONS

LÄS MER:Varm start på veckan – sedan kommer regnet

LÄS MER:Meteorregnet Perseiderna - så ser du stjärnfallen

LÄS MER:Sol och värme skymtas på horisonten: ”Varmare luft på ingång”

LÄS MER:SMHI varnar för skyfall och översvämningar

ANNONS