Risken för bränder i skog och mark har ökat.
Risken för bränder i skog och mark har ökat. Bild: Martin Örtegren

Höjd brandrisk idag – olämpligt att elda

På torsdagen höjde Räddningstjänsten Väst sin brandriskprognos från 3 till 4. Det är näst högst på en 5-gradig skala och innebär att det är olämpligt att elda för närvarande.

ANNONS

Brandriskprognosen har länge legat på en 3:a som innebär normal brandrisk. Prognosen på räddningstjänstens hemsida bygger på värden från SMHI och uppdateras dagligen beroende på nederbörd, lufttemperatur, luftfuktighet och vindhastighet.

Mycket sol och vind på senare tid har gjort att det är torrt i skog och mark. Höjningen till en 4:a innebär att man avråder från eldning just nu.

Eldar på egen risk

– I rådande situation är det väldigt mycket folk som är ute i sina trädgårdar och kanske vill elda upp ris, kvistar och grenar. Det vanliga är att man eldar av gräset runt en rishög. Men man behöver alltid ha uppsikt och eldar på eget ansvar, förklarar kommunikatör Hanna Danielsson på Räddningstjänsten Väst.

ANNONS

Hittills i år har riskprognosen legat på en ganska normal nivå fram till nu. Man har fått rycka ut på ett tiotal mindre gräsbränder i Falkenbergs och Varbergs kommuner (som samarbetar i kommunalförbundet Räddningstjänsten Väst).

Det är lätt hänt att elden sprider sig när man eldar utomhus och det är torrt i markerna.
Det är lätt hänt att elden sprider sig när man eldar utomhus och det är torrt i markerna. Bild: Stefan Bennhage

– Det är väl ungefär lika många utryckningar som förra året vid den här tiden. Då var man väldigt på tårna efter 2018 som var extremt torrt med eldningsförbud redan i maj. Men vi blev ändå väldigt förskonade jämfört med andra platser i landet. Vi fick hjälpa till och släcka skogsbränder i norr för två år sedan.

LÄS MER: Pengar för insatser vid skogsbränder

Släckredskap ska finnas

Den som ska elda behöver inte anmäla det till räddningstjänsten men det är klokt att först gå in och kolla deras eldningsråd på hemsidan. Det måste till exempel finnas släckredskap till hands, som räfsor, spadar, vattenslang eller vattenkanna. Men blåser det ska eldning undvikas.

Vid utryckningar kan man ofta läsa att räddningskåren hade si och så många enheter på plats.

En läsare har hört av sig och undrar vad är egentligen en enhet?

– Det är en bil, men det kan vara olika antal personer beroende på vilken uppgift den har. Från en person till flera. En släckbil i Varberg och Falkenberg har till exempel vanligtvis fyra-fem personer.

ANNONS

– Hur många enheter som går ut beror på vilken typ av händelse det är. Vid brand i flerfamiljshus eller en industri tar man med sig höjdenheten som har en stege. När folk larmar om brand är de ofta stressade och kan bli irriterade om larmcentralen ställer några frågor. Men det handlar om att vi ska veta omfattningen och kunna skicka det bästa till brandplatsen, förklarar Hanna Danielsson.

LÄS MER: "Det kan inte bli högre brandrisk än så här"

ANNONS