Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Infrastrukturminister. Anna Johansson talade i Societetsparken i Varberg på Första maj. "Vår viktigaste uppgift är att arbeta mot oron som växer", sa Anna Johansson.

"Högerpolitik är osvenskt"

Första maj tågade in med sol och avslappnad stämning. För övrigt bjöd arbetarnas dag på sång, rosor, traditionella sånger och en och annan gliring till borgarna så som traditionen bjuder.

Huvudtalare för första majfirandet i Varberg och Falkenberg var infrastrukturminister Anna Johansson som stod på scenen hos socialdemokraterna i Societetsparken i Varberg. Hon talade inte så mycket om den planerade järnvägstunneln, men nämnde den och den invigda tunneln genom Hallandsås som lyckade projekt för utbyggnad.

- Tunneln ger enorm utveckling i regionen, sa infrastrukturministern i sitt tal.

För övrigt inledde hon med att tala om regionens alla tillgångar som ger den här delen av landet så goda förutsättningar.

- Ni har en av Sveriges vackraste kuststräckor. Ni har den goda maten och det gröna guldet som skogen innebär och en fantastisk möjlighet för turism och besöksnäring.

Anna Johansson tog också upp det hon anser vara den mest tongivande stämningen bland svenskar i dag. Inte minst, menade hon, efter det år som gett Sverige under 2015 den största invandringen i modern tid. Hon gjorde ett försök att förklara det motstånd som vuxit under året.

- Det är någonting som skaver och det som skaver är människors oro. Det är oron för det som händer utomlands och det som händer här hemma. Det är oron för klimatförändringar och för jobben, barnens utbildning och äldreomsorgen. Den oron hänger samman med de ökade klyftorna mellan grupper i samhället. I orons spår växer misstro, menade Anna Johansson.

I publiken fanns bland andra Julius Petzäll Mendonca som kom med dottern Amelia som är åtta månader. Han tyckte att det bästa med Anna Johanssons tal var hennes gliring till dem som vill sätta etikett på vad som är svenskt och vad som är osvenskt.

- "Det mest osvenska som finns är högerpolitik." Det tyckte jag var bra sagt, sa Julius Petzäll Mendonca.

Ytterligare en åhörare, Kjell Svensson, var nöjd med Anna Johnssons tal men framförde också kritik.

- Det var bra men jag tycker egentligen inte att talarna ska klanka ner på andra partier. Det är så mycket positivt som regeringen gör nu att det borde räcka att lyfta fram det, sa Kjell Svensson.

Redan tidigare på förmiddagen, vid tiotiden, samlades Vänsterpartiet i Brunnsparken i Varberg. Där talade riksdagsledamot Karin Rågsjö, Agnes Hultén, ledamot regionfullmäktige och Lars-Åke Erlandsson, ledamot fullmäktige i Varberg.

- Vi siktar framåt mot social hållbarhet i regionen. Inga grupper ska missgynnas. sa Agnes Hult`en.

Vid tolvtiden samlades Kommunistiska partiet på Brunnsparken för att lyssna på Länk 80:s ordförande Nicko Tapper berätta om hur han ser på hur socialnämnden tagit huset i Varberg ifrån föreningen.

- Han är besviken på socialdemokraterna och kommer aldrig att rösta på dem igen, förklarade Bengt Johansson ordförande i Kommunistiska partiet i Varberg.

I Falkenberg kom ett 50-tal människor till Rörbäcksplatsen för att lyssna på Mats Pilhem från Göteborg. Det var enligt Åke Andersson, ordförande i Vänsterpartiet i Falkenberg, lite fler än tidigare år. Hos socialdemokraterna på Rådhustorget var blåsorkestern på plats, tillsammans med en rockorkester och fotobollsentusiasterna på baren bredvid. Vid några tillfällen överröstade sportfantasterna nästan talarna och musiken. Huvudtalare för socialdemokraterna i Falkenberg var oppositionsråd Per Svensson. Det var första gången som han var huvudtalare i Falkenberg på Första maj. Han började med att tala om den svenska välfärdsmodellen och dess goda rykte runt om i världen. När han kom in på den lokala politiken blev han vass i tonen. Inte minst då han tog upp frågan med de personliga assistenter som tjänar 26 kronor i timmen för att jobba natt.

- De styrande borgerliga politikerna i kommunen säger att assistenterna får betalt för att sova men det är borgarna som sover. det är dags att vakna, uppmanade Per Svensson.

Han menade också att något måste göras för att locka fler att bosätta sig i Falkenberg.

- Vi har behov av folk som kan flytta hit. Det görs inget arbete för att marknadsföra Falkenberg så att fler kommer hit till vår fina kommun.

Bild: Camilla Hentschel
Bild: Camilla Hentschel