Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Höga priser för fritidshus i Halland

Fritidshus nära havet har en strykande åtgång och köparna är beredda att betala. Snittpriset i Halland ligger på cirka 2,1 miljoner kronor och bara Stockholm i riket slår det priset.

Det är Mäklarstatistik som tagit fram siffrorna. Att intresset för fritidshus är stort intygar Lars Rane, kontorschef på Fastighetsbyrån i Halmstad.

– Husen säljs fort och köparna är beredda att betala. Vanligtvis blir det budgivning och då stiger också priserna eftersom efterfrågan är större än tillgången

På senare år har fritidshusen blivit populära att bo i året runt.

– Ägarna vill ha ett kompakt boende som är lättskött och ligger nära naturen och havet. Gränsen mellan en åretruntvilla och fritidshus har suddats ut. Vi kan marknadsföra objekt som fritidshus men folk köper dem som en villa.

Var går då gränsen mellan fritidshus och villa? Skatteverket har frångått att ha olika typkoder i fastighetstaxeringen för fritidshus och villor.

– Det finns inte finns någon bra definition på vad fritidshus är. När Skatteverket för fem år sedan undersökte typkoden 221 som stod för fritidshus, visade det sig att en femtedel av ägarna var mantalsskrivna på den adressen, säger Per Husberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Att värderingsskalorna förr var olika grundades på fritidshusens enklare standard och att de var av mindre värde än villor. Folk- och bostadsräkningen på 1980-talet hade användning av kodningen som angav vad för typ av boende det handlade om.

– Bostadsräkningen sköts numera av dataregister via SCB, kommuner och lantmäterier. Men av någon anledning levde kodningen kvar i fastighetstaxeringen ända till 2015. Nu har vi kommit fram till att den är meningslös. Kommuner använder inte heller begreppet utan grundar sin debitering för vatten och sophämtning på om man är bosatt där eller inte. SCB säger sig inte påverkas det minsta av ett entydigt begrepp.

Fastighetstaxeringen påverkas inte heller. Taxeringsvärdet fastställs efter hur attraktiva tomterna är och på försäljningspriserna i området oavsett om det är fritidshus eller villor.

De fritidshus som efterfrågas och säljs mest enligt Lars Rane är dem som ligger på ofri grund. Exempel på dessa är områdena på Östra Stranden, Knebildstorp, Strandhaga och Tyludden. Marken som fritidshusen ligger på ägs av ekonomiska föreningar.

Säsongen för försäljning har inte kommit i gång än. För 15 år sedan var våren den årstid då många köpte sina fritidshus.

– Nu är det vanligare att slå till under semestern och för oss är juni och juli bra försäljningstider.

Från och med 1 juni införs amorteringskrav på lån till fastigheter. Trots att datumet närmar sig har det inte någon större påverkan på försäljningen.

– Köparna är medvetna om amorteringskravet som myntades redan förra året. Förslaget drogs tillbaka för omarbetning, men bankerna började agera som om kraven var införda. Många köpare har gått igenom nålsögat i sin bank med bedömningen att ett köp fungerar ekonomiskt.

Att skillnaden inte är lika tydlig längre intygas också av Pugh Rengensjö, butiksansvarig på Svensk Fastighetsförmedling.

– Fritidshus och villor flyter ihop, men det är inte vi som avgör vad huset ska användas till. Frågan är mer en taktisk marknadsföring. Ibland är det lättare att hitta kunder från andra orter om husen marknadsförs som fritidshus, säger han.