Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hög efterfrågan trots rekorddyra jordgubbar

Efterfrågan på jordgubbar till och omkring midsommar är som vanligt hög, men i år får den som vill ha svenska bär gräva djupare i plånboken.

Begränsad tillgång på svenska jordgubbar och rapporter om priser på upp emot 100 kronor per liter i butik har fått konsumenterna att fråga sig ”hur mycket kan jag egentligen betala för jorgubbarna på midsommar?”

Boven i dramat heter frost och kyla. Våren var ovanligt kall och med många frostnätter i maj i Halland var risken att många jorgubbsplantor inte skulle klara sig.

– Det har varit en kall vår och det är det som styr det hela. Många odlare har haft problem med frosten, säger Rebecka Andersson på Munkagård i Falkenberg.

Jordgubbsfälten på Munkagårds Egendom kunde till stor del räddas med hjälp av frostbevattning, men det är inte alla odlare som haft den möjligheten. På vissa jordgubbsfält i nordöstra Skåne skadades 75 procent av plantorna av frosten under den ovanligt kalla maj månad, rapporterar tidningen ATL.

Många vill plocka jorgubbarna själva

På Munkagård öppnade man jorgubbsfälten för allmänheten på midsommaraftons morgon, och intresset för att plocka de eftertraktade bären själv var stort.

– Det har varit jättemycket folk här och plockat! Det har varit mycket nästan hela dagen, men mot slutet så lugnade det ner sig lite, säger Rebecka Andersson.

90 kronor per kilo fick man betala för ett kilo jordgubbar, men det verkar inte ha avskräckt särskilt många från av kavla upp ärmarna och ge sig ut på jordgubbsfälten.

– Hade vi haft öppet igår hade nog ännu fler varit här och plockat tror jag. Vi har inte märkt av att det skulle vara mindre folk, säger Rebecka Andersson.

Det är ju trots allt en stark tradition med jordgubbar på midsommar, och Rebecka Andersson tror att många håller fast vi den oavsett pris.

– Hade jag inte jobbat med jordgubbarna hade jag ändå velat komma hit och plocka själv på midsommar. Grannarna kom förbi innan med jordgubbarna i cykelkorgen, det såg så otroligt mysigt och somrigt ut, säger hon.

LÄS MER: Dramatiska nätter på Munkagårds jordgubbsfält