Håll formen i jul med en mix av svett och fett

Gör inte träningen så komplicerad och ät inte av allt på julbordet. Det är några av hälsocoachens tips för hur man ska hålla formen också över jul- och nyårshelgerna.

ANNONS
|

Köttbullar, prinskorvar, julskinkan, sötsaker och goda drycker. Julens läckerheter är många och under helgerna får träningen ofta stryka på foten.

– Vi märker absolut av att det är andra saker som blir viktigare än träning under slutet av november och hela december, säger hälsocoachen Petra Alm-Johansson på Golden Wellness.

Hur kan man få in träningen i det stressade julschemat?

– Tänk enkelt. Att få in träningen i julschemat är inte konstigare än under andra delar på året. Fortsätt med träningen som planerat. Mina tips är först och främst att få in så mycket fysisk aktivitet i vardagen som möjligt. Gå, cykla, promenera till affären, ta trapporna, och så vidare. Du har 24 timmar på ett dygn och du bestämmer alltid hur du vill använda din tid.

ANNONS

Vad ska man göra för att både hålla vikten och samtidigt njuta av maten?

– Se till att röra på dig minst 30 minuter varje dag. Ha träningspass inplanerade innan de planerade julborden. På så vis är kroppen och ämnesomsättningen i gång. Annars är det lätt att bli däst och då det är lätt att välja soffan istället för att röra på sig. Och i soffan är det lätt hänt att man äter ännu mer.

Vilka är de största fällorna på julbordet?

– Tänk på att rödbetssalladen innehåller väldigt mycket kalorier. Den är väldigt god men ger inte så mycket bra näring. Några skivor julskinka är ok, men kan även den vara ganska fet. Det kan synas på vågen om du tar en skiva ljust bröd till varje julskinka och dessutom den söta senapen. Hemmagjorda köttbullar är toppen men innehåller ändå ganska mycket fett. Prinskorvar innehåller mycket mättat fett och tillsatser. Gå heller inte loss på skumtomtar, knäck, glögg, julmust eller alkohol.

– Ett annat tips är att scanna av vad som finns på julbordet och att göra en plan på vart du ska lägga in stötarna först och främst. Du behöver inte heller pröva allt, ät det du tycker är riktigt gott.

ANNONS

Vad kan man äta med gott samvete då?

– Som hallänning är det första jag tänker på grönkål som är fullt av järn och vitaminer. För mig är det ett måste på julbordet. Andra bra alternativ på julbordet är ägg, kalkon, sill och lax. Det innehåller lagom med bra fett, och mättande proteiner.

Är det helt fel att synda under julperioden? Någon gång måste man väl få unna sig?

– Jag älskar själv både julmaten och träning, jag kan inte vara utan något av dem. Håll kroppen i rörelse och ät med måtta så brukar det inte vara några problem. Det skadar inte att tänka igenom vad du vill unna dig. Att tänka ett steg längre än de sekunderna som godiset smakar gott i munnen. Hur mår du en timma senare? Nästa dag?

– Det är inte vad du äter mellan jul och nyår som kommer att påverka din siffra på vågen. Utan det du äter mellan nyår och jul, säger Petra Alm-Johansson.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergs-posten.

ANNONS