Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Här sprids smittan i Halland

Inget tyder på att Hallands smittläge handlar om slarv och nonchalans från hallänningarnas sida. I stället pekar smittspårningen ut tre miljöer där smittan nu sprids mest – arbetsplatser, skolan och inom familjen. Men även semesterresor till fjällen börjar märkas av.

Halland hade både under vecka 4 och 5 högst andel smittade invånare i hela landet och coronaviruset verkar inte vilja släppa taget om länet. Men den smittspårning som görs kring nya fall tyder inte på att hallänningarna är sämre på att följa rekommendationerna än andra.

– Nej, vi kan inte dra den slutsatsen. Tidigare såg vi att fester och olika tillställningar drev smitta, men det har minskat markant. Nu handlar det i stället om miljöer som är svåra att undvika, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Halland.

Läs mer: Halland fortsätter ha högst andel smittade i landet

Enligt smittspårningen smittas nu flest hallänningar på sin arbetsplats, i skolan eller av en familjemedlem.

– Alla de delarna hänger ju samman. Man kan bli smittad på jobbet eller i skolan och tar sedan hem det till dem som man lever tillsammans med, säger Maria Löfgren.

Högre frånvaro i skolan jämfört med år utan covid-19

Vad gäller frånvaron i skolorna i Falkenbergs kommun så har statistiken inte haft några större förändringar den senaste tiden. Frånvaron ligger på mellan fyra till 13 procent på kommunens skolor.

— Jag kan inte se att frånvaron ökat i låg- och mellanstadium sedan i höstas. Däremot ligger den något högre jämfört med år utan covid-19, säger Dan Randelid, verksamhetschef för grundskolan i Falkenbergs kommun.

Han fortsätter:

— En trend som vi sett på högstadiet sedan vi delvis började med fjärrundervisning är att frånvaron gått ner. Vår analys av det är att elever, precis som vuxna, stannar hemma när man har lindriga symtom.

Sedan skolstarten i januari har grundskolan i Varbergs kommun haft en frånvaro mellan drygt fyra och tio procent. Förskolebarnen har en betydligt högre frånvaro, mellan 23 till 51 procent. Men till den statistiken räknas även barn som är schemalediga.

”Procentuellt sett är det inga stora skillnader. Frånvaro kan, som alltid, variera från vecka till vecka på olika skolor” meddelar Helle Lagerborg, koordinator på förskole- och grundskoleförvaltningen.

I kommunens system finns ingen information om orsaker till elevernas frånvaro.

Arbetsplatserna den stora smittkällan

Till saken hör dock att februari alltid är förknippat med mycket sjukdom och frånvaro.

– En normal månad ligger frånvaron på 5–6 procent, men i februari är den alltid mycket högre. Vissa år har det varit sanslösa siffror, säger Pauline Broholm Lindberg, chef barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad

Och berättar om siffrorna i Halmstad:

– I förskolan är nu 20 procent av barnen frånvarande, men det varierar mellan olika områden. För personalen i förskolan är frånvaron i snitt 17 procent. I grundskolan är snittet 10 procents frånvaro, både bland barnen och personalen, berättar hon.

Och enligt Maria Löfgren är det inte de yngre hallänningarna som står för den största andelen nya coronafall.

– Det är arbetsplatserna som är den stora källan till smittspridning och då främst de ställen där det är svårt att hålla avstånd. I de fallen behöver man verkligen se över hur man kan minska smittspridningen, även vid fika och luncher. Och alla som kan jobba hemifrån bör göra det.

Inte slappna av på skidsemestern

Den senast veckan har det också börjat märkas av en ny källa till smittspridning – fjällsemestrar. Hur bör man då tänka inför sportlovet?

– Det är viktigt att poängtera att en resa i sig inte är någon smittrisk och att det är bra att vara utomhus och att röra på sig, men det gäller att man inte slappnar av för att man är på semester. Ska man resa så gäller det att resa på ett säkert sätt, att inte umgås eller bo ihop med andra än de som man brukar vara tillsammans med och att ha en plan för hur man ska ta sig hem på ett säkert sätt om man får symptom, säger Maria Löfgren.

Om de muterade, mer smittsamma, varianterna av coronaviruset bidrar till att Halland har så stor smittspridning vet man ännu inte.

– Vi har inte siffror på hur stor andel av covidfallen som är muterade virusstammar. Analyserna pågår, men vi ha inte fått resultatet ännu, säger Maria Löfgren.