Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Här finns höstens självplock

Även om hösten börjar göra entré är det fortfarande säsong för självplock. Solrosor, rotfrukter och tomater står på menyn för den som vill ha en passande helgutflykt.

På Tångagård i Falkenberg finns det gott om olika sorters kål och lök, morötter, röd- och gulbeta, kålrot och persilja kvar att plocka.

– Broccolin och blomkålen har vi skördat av inför Falkenbergs skafferidagar, säger Bengt Nilsson på Tångagård i Falkenberg.

Självplocket kommer att vara öppet fram tills skörden eller att frosten kommer.

Självplock av tomater

Rödbetor har varit en populär självplocksgröda liksom morötterna.

– Barn tycker det är kul att plocka morötter. Jag gillar när det kommer tre generationer, barn, mamma och mormor till gården. Barnen får lära sig var maten kommer ifrån, det gillar de, säger Bengt Nilsson.

Några mil norr ut, i Väröbacka, finns det sedan några veckor tillbaka möjlighet att plocka tomater. Christina Almén, som också startat upp Rekoring i Varberg och Falkenberg, har ett stort växthus med över 100 tomatplantor på Brantas gård.

– Vi började rätt sent så därför är den största skörden nu, säger Christina Almén.

Ett eller två sällskap om dagen får komma för att tomaterna ska räcka och säkrast är att kontakta Brantas gård och boka in sig.

Hule musteri och trädgård i Glommen har öppet för självplock av tomater ända in i oktober, om det inte tar slut innan dess. Blommor finns också att plocka ett tag till.

Fortfarande säsong för solrosor

För den bärsugna kan Gydans grönsaker i Tvååker vara ett alternativ. Man väntar på att hösthallonen ska mogna, det kommer att meddelas på Gydans grönsakers Facebooksida när hallonen är klara att plockas.

HN har tidigare skrivit om självplock av blommor i olika former. Solrosor finns fortfarande att plocka, både i blommande form men också de som är fulla i solrosfrön.

”Solrosfältet går mot höstskrud. Stora överblommade solrosor med massa goda frön. Fortfarande en hel del blommor och knoppar kvar att plocka också” skriver Möllers Solrosor i Lindberg på sin Instagramsida.

Familjen Scheller som driver Dalens Solrosor i Horred och har också blommor kvar.