Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/27

Här är Sveriges bästa stränder

Flera halländska stränder finns med på topplistan när svenskarna får välja sina favoritstränder. En av dem kniper dessutom förstaplatsen.

Sifo-undersökningen, som är gjord på uppdrag av Resia, visar vilka stränder i landet som svenskarna håller som sina favoriter.

– Utgångstanken var att det är mest fokus på utlandsresor men vi har också ett väldigt fint utbud i Sverige med många fina stränder, säger Lina Eklund, presskommunikatör på Resia.

"Alltid populärt"

På delad förstaplats kommer Tylösand i Halmstad och Böda Sand på Öland.

– Tylösand kunde man ju gissa skulle komma högt, där är det alltid populärt. Men det var roligt att det var en strand på östkusten och en på västkusten. Jag tror att anledningen till att de blev dessa stränder är att de har en "utomlandskänsla" med näst intill kritvita stränder, plus att det finns ett utbud runt omkring med olika aktiviteter, säger Lina Eklund.

"Otroligt stolta"

Ola Magnusson, tillförordnad förvaltningschef i Halmstad kommun, är glad och stolt över att kunna skryta med att Halmstad har landets finaste strand.

– Vi är naturligtvis otroligt stolta över Tylösand och är glada för att den uppskattas av så många. Tylösand är en strand som sprider mycket glädje åt såväl Halmstadbor som turister och den erbjuder något för alla, säger han.

Men Magnusson vill också lyfta några andra stränder i området - det finns mer än bara Tylösand.

– Tylösand lyfts ofta fram, men Östra stranden, Tönnersa och Gullbranna är exempel på andra fantastiska stränder i Halmstad som är väl värda ett besök, säger han.

Även Skrea Strand i Falkenberg återfinns på listan över svenskarnas favoritstränder - se samtliga i bildspelet ovan.

– Det glädjer oss att vara med bland Sveriges finaste stränder. Vi är stolta över vår långa fina sandstrand med höga klitter och en fin brygga på stranden. Lägg där till stenpiren med sju badbryggor och soldäck. Klittervägen som fått ett lyft med allt från hängytor i fräsch miljö, aktivitetsytor som exempelvis ett utegym samt ett antal nya toaletter, säger Camilla Hamnemo, Enhetschef skog och kust i Falkenbergs kommun.