20190115 Trollhättan
20190115 Trollhättan Bild: Stefan Bennhage

Här är områdena i Varberg och Falkenberg med flest coronafall

Sedan i mitten av september har Region Halland haft en smittspårningsenhet i drift. Hallands Nyheter har nu fått tillgång till deras uppgifter om vilka områden i Varberg och Falkenberg som har haft flest bekräftade coronafall.

ANNONS
|

Sedan i mars har Halland haft 2959 bekräftade fall av covid-19. Genom Region Hallands smittspårningsarbete kan vi nu visa vilka postnummerområden i Falkenberg respektive Varberg där flest har insjuknat.

Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland, har svarat på frågor om statistiken via mejl. Hon vill dock tona ner betydelsen av bostadsort som en faktor för smittspridningen.

I Stockholm, Göteborg och Malmö sågs det tidigt ett mönster att smittan spreds i socioekonomiskt utsatta områden, där trångboddheten är större och det finns en högre andel generationsboenden. Några sådana mönster har inte setts i Halland enligt Johanna Wiechel Steier:

”I den smittspårning vi gör har vi främst sätt att smittan spridits i personalutrymmen på arbetsplatser, i idrottssammanhang och vid fester” skriver hon.

ANNONS
Johanna Wiechel-Steier, kommunikationschef på Region Halland. Pressbild.
Johanna Wiechel-Steier, kommunikationschef på Region Halland. Pressbild. Bild: Stina Olsson

Hur smittspridningen sett ut i Halland har varierat över tid. Sedan pandemins start har smittan varit högre i de norra delarna av länet, men i dagsläget är det flest antal smittade i de södra delarna.

Också vilka åldersgrupper som haft högst antal smittade är något som varierat. För några veckor sedan var den största andelen av nya fall i åldersgrupperna 20-30 år. I nuläget är smittspridningen som störst i åldersgruppen 40-59 år. Det är någonting som oroar skriver Johanna Wiechel Steier:

”Det visar att, oavsett ålder och risk för svår sjukdom, så sprider sig smittan upp i åldersgrupperna. Det vi känner oro för framförallt, är att smitta ska nå de äldsta och mest sårbara åldersgrupperna.”

Inför hösten jobbar regionen utifrån ett antal olika scenarion. Både utifrån att smittspridningen skulle ligga kvar på dagens nivåer, men även utifrån en kraftig ökning av nya fall. Men enligt Johanna Wiechel Steier är beredskapen i länet god, hur det än utvecklar sig. Däremot det finns en oro för den ökande smittan, som just nu sker i andra regioner och runt om i Europa, inför det stundande höstlovet. För de hallänningar som planerar en resa har regionen en uppmaning.

”Om man reser behöver man fundera över hur man bli kvar på resmålet eller hur man kan ta sig hem på ett smittsäkert sätt om man blir sjuk under resan.,” skriver Johanna Wiechel Steier.

ANNONS

ANNONS