Maud Ankardal är registerhållare för GynOp, nationellt kvalitetsregister för gynekologisk kirurgi.
Maud Ankardal är registerhållare för GynOp, nationellt kvalitetsregister för gynekologisk kirurgi. Bild: Annika Karlbom

Gynoperationer har minskat kraftigt under pandemin

Antalet icke akuta gynoperationer minskade med 30 procent under förra året till följd av pandemin. – Inkontinens och framfall försvinner inte, säger Maud Ankardal.

ANNONS
LocationVarberg||

Coronapandemin har påverkat vården runt om i landet. Tack vare en specialrapport har GynOp-registret svar på hur mycket benign (godartad) gynekologisk kriurgi har fått stå tillbaka under år 2020. Rapporten visar tydligt att cirka 30 procent av den benigna gynekologiska kirurgin, som har genomförts i snitt de senaste fyra åren, inte har blivit av år 2020.

– Det är allvarligt att det är så här, säger Maud Ankardal, registerhållare GynOp och verksamhetschef för kvinnokliniken vid Hallands sjukhus.

Många står inte i kön

Det pratas ofta om operationsköernas längd men enligt Maud Ankardal är det inte säkert att de speglar vårdbehovet. Många som är i behov av vård har av olika anledningar kanske inte ens ställt sig i kön.

ANNONS

– I början av pandemin var folk rädda. Det kan också handla om att man inte vill vara till besvär, säger hon.

Ofta handlar gynekologiska operationer om livskvalitet. Kvinnor som lider av inkontinens eller framfall är två exempel. Sådana besvär går inte över med tiden utan kräver många gånger ett kirurgiskt ingrepp. Genom att göra ett sådant kan livskvalitén förbättras avsevärt.

Maud Ankardal är också verksamhetschef för kvinnokliniken.
Maud Ankardal är också verksamhetschef för kvinnokliniken. Bild: Annika Karlbom

I specialrapporten har de tittat på den gynekologiska kirurgin i hela landet. Bilden ser ungefär likadan ut i alla regioner. I april-juni gick antalet benigna gynekologiska operationer ner men däremot skiljer det sig hur regionerna hämtade sig under hösten. Hur det har sett ut under våren finns inte med i rapporten men som de flesta känner till har situationen på sjukhusen varit fortsatt tuff och icke akuta operationer fortsätter skjutas på framtiden.

– Det här är inget vi kommer att komma ikapp med fort när vi väl kan arbeta som vanligt igen utan det kommer att ta minst två-tre år, säger Maud Ankardal.

Personal flyttades

I Varberg finns åtta slutenvårdsplatser på den gynekologiska avdelningen och i Halmstad fem stycken. Förra året stängdes Varbergs avdelning helt från mars till midsommar och personalen flyttades över till epidemiavdelningarna. Nu har Halmstad stängt och Varberg öppet.

ANNONS

Något de också tittade på i rapporten var huruvida fler elakartade cancerfall skulle upptäckas av en slump när färre planerade operationer har genomförts. Något de inte kunnat se i rapporten men konstaterar att det behöver hållas koll på framöver.

Maud Ankardal ser allvaret i den uppkomna situationen där gynekologisk kirurgi inte utförs i lika stor utsträckning som det skulle behövas.
Maud Ankardal ser allvaret i den uppkomna situationen där gynekologisk kirurgi inte utförs i lika stor utsträckning som det skulle behövas. Bild: Annika Karlbom

Färre operationer

De operationer som GynOp-registret tittat på är: inkontinens, framfall, borttagande av livmoder, undersökning av livmodern samt äggstockar och äggledare.

I Varberg genomfördes 240 sådana operationer år 2020, en minskning med ungefär 30 procent jämfört med 2019. När det gäller inkontinensoperationer skedde en halvering. År 2019 genomfördes 44 stycken och 2020 opererades 22 stycken.

ANNONS