Gymnasieskolorna förbereder sig för stängning

Det råder febril aktivitet på gymnasieskolor, yrkesutbildningar och komvux i Falkenberg och Varberg för att förbereda för distansstudier.

ANNONS
|

Under tisdagsförmiddagen kom beskedet att regeringen rekommenderar alla gymnasier, vuxenutbildningar och universitet att införa distansutbildning.

Falkenbergs gymnasieskola kommer att övergå till distansundervisning från och med torsdag eftermiddag. En sedan tidigare inplanerad studiedag infaller väldigt lämpligt under onsdagen. Den kommer att användas till förberedelser.

– Eleverna kommer att komma in i omgångar under torsdag förmiddag. Då ska vi se till att de har uppkopplingar och vet hur de ska trycka för att få allt att fungera, säger Ulf Olsson, gymnasiechef.

Gymnasiesär och vissa grupper på introduktionsprogrammet kommer fortsätta med undervisning i skolan.

Men det återstår en del frågetecken kring distansundervisningen. Moment på yrkesprogrammen kommer att bli svåra att klara av på distans, idrott och hälsa är ett annat ämne där de behöver tänka till.

ANNONS
Ulf Olsson - gymnasiechef i Falkenberg.
Ulf Olsson - gymnasiechef i Falkenberg. Bild: Ola Folkesson

I Varberg fattade utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Eva Pehrsson-Karlsson beslutet under tisdagseftermiddagen på delegation om att PS-gymnasiet och komvux övergår till distansundervisning.

– I morgon har vi flyttat en planerad studiedag från den 23 mars så då kommer eleverna att vara hemma, säger Tomas Rasmussen, enhetschef kommunikation vid utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen i Varbergs kommun.

Gymnasiesär och vuxensär kommer att ha fortsatt undervisning som vanligt.

Campus Varberg har ett antal olika huvudmän för sina utbildningar. Där har arbetet med att anpassa utbildningarna på distans kommit längre.

Yrkeshögskolan har också börjat omställningen till distansundervisning. Från och med i morgon kommer det inte att bli någon klassrumsundervisning.

– Yrkesutbildningarna är gjorda för klassrumsundervisning men dialog förs mellan eleverna och respektive lärare.

Något besked för hur länge distansundervisningen kommer att behöva pågå har inte framkommit ännu.

– Vi kommer att försöka bedriva vår verksamhet så bra vi kan och att det ska vara så likt som den vanliga undervisningen som möjligt, säger Tomas Rasmussen.

Eleverna från Falkenbergs gymnasieskola som tidningen pratat med berättar att de följer skolans restriktioner på deras intranät. De får information om situationen på lektionerna och blir påminda om att tvätta händerna genom upphängda affischer från Folkmyndigheten. Under tisdagsförmiddagen visste de inte om skolan skulle hålla distanskurser framöver, men de tycker att det vore en bra idé.

ANNONS

— Det kanske är smartast att göra, men det är lite tråkigt. Det är ganska ensamt att sitta ensam i karantän i två veckor, men behövs det får man göra det, säger Axel Karlsson, som läser tredje året på teknikprogrammet.

Drottning Blankas gymnasieskola i Falkenberg har beslutat att följa rekommendationerna och håller skolan stängd från och med i morgon, onsdag. Vid entrén på skolan visas ett bildspel som uppmanar eleverna till hålla sig hemma vid sjukdom och att tänka på hygienen. Eleverna i matsalen berättar att de har en hög frånvaro i klassrummet. De känner själva ingen oro för coronaviruset.

— Jag är mest orolig för mina äldre släktingar. Blir vi smittade gör det inte så mycket, men det är riskgrupperna som det är värst för, säger Elias Nilsson, som läser tredje året på ekonomiprogrammet med inriktning juridik.

Trots att de inte känner någon oro över att vistas i skolan, tycker de att ett beslut om en tillfällig nedstängning är rätt.

— Vi är så pass gamla att vi klarar oss själva, på så sätt är det bra. Samtidigt kan det bli att man inte har samma motivation och att man blir mer bekväm av att studera hemma, säger klasskamraten Anna Berggren.

ANNONS

— Om regeringen rekommenderar en nedstängning får man lita på det. Sedan är det bra med tanke på att nästan halva skolan redan är borta. De missar jättemycket om vi inte stänger ner och låter dem ta del av informationen på distans, säger Isac Andersson-Persson, även han från samma klass.

Eleverna berättar att de började ta med sig skolböckerna hem redan i förra veckan, för att vara beredda på förändrade restriktioner. Ett av de större orosmomenten bland de äldre eleverna är hur det blir med deras bal och student.

— Framförallt balen riskerar att ryka och det är många som redan köpt kostym och klänningar och lagt mycket pengar på det, men det är utom vår kontroll, säger Benjamin Onemark, som läser estetiska programmet med inriktning design och inredning för tredje året.

— Man vill gärna ha den där typiska studenten. Blir det studier över sommarlovet påverkar det sommarjobb också, så man vill gärna veta vad som ska hända, avslutar Sara Sahlström, som ska ta studenten från ekonomiprogrammet med inriktning juridik.

Även Drottning Blankas gymnasieskola i Varberg kommer att bedriva en kombination av distansundervisning och fjärrstudier från och med i morgon.

– Vi har planerat ett tag för detta. Både vår huvudman AcadeMedia och vi på skolan är så förberedda vi kan bli, säger Stefan Lindh, rektor.

ANNONS

Redan i dag används tekniska lösningar som möjliggör för undervisningen som nu blir nödvändig. Exempelvis Google classroom där lektioner kan hållas digitalt, läraren kan föreläsa och diskussioner kan äga rum.

Nationella prov kan flyttas och det finns sätt att testa kunskapskrav utan att lärare och elever träffas fysiskt i klassrummet.

– Det vi får tänka på är elevhälsans funktion. Eleverna kan känna en viss oro så det är viktigt att vi möter våra elever och lyssnar på dem, säger Stefan Lindh.

Ljud- och bildskolan i Varberg kommer också att följa rekommendationerna och stänga skolan från och med onsdag.

Munkagårdsgymnasiet skriver på sin Facebook-sida att skolverksamheten sker på distans från och med onsdag den 18 mars. Till att börja med kommer distansundervisningen att ske fram till påsklovet. Munkagårdsdagen som skulle ha ägt rum den 9 maj är inställd till följd av coronaviruset.

ANNONS