Gillar grönt? Det gör vi i Västsverige.
Gillar grönt? Det gör vi i Västsverige.

Grönkål – bara poppis i Halland

Har du grönkål på julbordet? Då är du inte så ovanlig – i Halland, men i riket är det ganska få som äter ”vår” favoritgrönsak.

ANNONS
|

Kål eller inte kål, det är frågan. TNS Sifo har på uppdrag av Ica gjort en undersökning bland knappt 2 000 svenskar om att äta kål till jul. Det visade sig att en tredjedel inte serverar kål alls och att den anses vara minst viktigt på julbordet, näst efter lutfisken.

Det finns även stora regionala skillnader. Det är betydligt vanligare att äta kål i södra Sverige, hela 65 procent gör det till jul. Det kan jämföras med Norrland där endast 13 procent har någon kålrätt till skinkan och köttbullarna. Det går även att dela in landet efter sort: rödkål går hem i Malmö, brysselkål i Göteborgsområdet och grönkål i Västsverige.

ANNONS

Sett till hela riket är rödkålen svenskens favorit – 28 procent vill inte vara utan den på julbordet. 18 procent vill absolut ha brysselkål och grönkål kommer först på en tredjeplats med 16 procent.

Man kan fråga sig varför grönkålen inte vinner fler svenskars hjärtan. Enligt Ica-undersökningen innehåller en näve färsk grönkål dagsbehovet av vitamin A, C och K. Dessutom får man bland annat i sig antioxidanter, kalcium och järn. Kanske är vi lite nyttigare i Halland, helt enkelt!

Testa något nytt med kålen – egna chips:

Ta en lagom mängd grönkål, skölj, ta bort mittstjälken och låt torka.

Riv bladen i mindre bitar och lägg på en plåt. Ringla över lite olivolja och strö över flingsalt. Blanda gärna om ordentligt så det gröna blir helt täckt i olja.

Sätt in plåten på 200 grader i 10–15 minuter. Klart!

ANNONS