Grön bolid lyste upp himlen

Ett grönt ljusfenomen syntes över delar av Sverige den 6 april, något som visade sig vara en bolid. Varbergsbon Annika Pettersson var en av de som såg fenomenet på himlen. — Jag har aldrig sett något liknande, säger hon.

ANNONS
|

När Annika Pettersson och hennes sambo satt i soffan på tisdagskvällen såg plötsligt hennes sambo ett ljus på himlen. Annika gick fort till fönstret och såg då ett grönt ljus röra sig över himlen.

— Jag har aldrig sett något liknande! Jag tänkte först om det hade kunnat vara en drönare, men den var alldeles för stor för, säger Annika Pettersson.

Hon beskriver ljusfenomenet som ett grönt klot som rörde sig lågt på himlen. I ungefär tio sekunder hann Annika se det innan det försvann.

— Så fort jag skulle ta upp mobilen för att ta en bild så försvann det helt plötsligt. Det kan inte bara vara vi som sett, tänkte jag då.

ANNONS

En bolid som syntes

Eric Stempels, forskare vid Uppsala universitets institution för fysik och astronomi, kan bekräfta att det var en ljusstark meteor, en bolid, som gick att se på himlen över Mellansverige den 6 april klockan 21.36.

— Boliden var synlig i 13 sekunder, vilket är ovanligt länge. Längden beror på att rymdstenen kom in med en mycket låg vinkel, säger Stempels.

Även Annica Borgäng med tre kollegor som precis hade slutat jobba såg fenomenet på himlen, och upplevde det som om det bara vore några hundra meter bort. Så nära menar Stempels att det dock inte var.

— Om man tycker att något är två kilometer bort så kan det lika gärna ha varit 200 kilometer bort, säger Stempels.

Setts på fler ställen i landet

Riksorganisationen Ufo Sverige jobbar med att hitta förklaringar på fenomen som folk ser på himlen. Clas Svahn, vice ordförande vid Ufo Sverige, säger att det låter som att det var en bolid som syntes till.

— Rörelsen, tiden den syntes och färgen stämmer bra överens med en bolid. Vi har även fått in rapporter från Stockholm där samma sak setts till under tisdagskvällen.

Ungefär åtta gånger per år går det att se en bolid i Sverige. Senast den 27 mars gick det att se en över delar av Västsverige och Danmark.

ANNONS

— Det är både vanligt och ovanligt att se en bolid. Men att det händer så här tätt inpå varandra är ovanligt, säger Svahn.

ANNONS