Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De alkoholfria alternativen blir bara fler och fler hos systembolaget.

Gott om alkoholfria alternativ

Önskar du nyårsskåla utan alkohol är det inget problem. De alkoholfria alternativen blir bara fler och fler hos systembolaget. – En av de varugrupper som ökar mest och det är väldigt roligt, säger Rainbow Andin på systembolaget i Varberg.

Alkoholfritt ligger rätt i tiden. Förra året sålde systembolaget över 1 miljon liter alkoholfri dryck under det sista kvartalet, vilket var en ökning med 11 procent jämfört med året innan. Och gott alkoholfritt bubbel till nyår är inte svårt att hitta enligt butiksmedarbetaren Rainbow Andin.
– Det blir svårare och svårare att ge tips för jag tycker verkligen att alla alkoholfria som vi har är bra, säger Andin.


Utöver de mer traditionella mousserande vinerna finns två som sticker ut med fruktiga inslag.
– Vissa tycker om lite sötare drycker, då är den mousserande jordgubbsdrycken perfekt till dem. Vissa gillar fläder och då passar fläderblomsdrycken perfekt för dem, säger Andin.
Bland de alkoholfria vita vinerna finns det båda torrare viner, som Richard Juhlin, och sötare varianter som Chapel Hill.
Hur nära vanligt vin ligger de alkoholfria nu för tiden?
– Ganska nära får jag ändå säga, framförallt det mousserande rosévinet är väldigt likt i smak. Kvaliteten på alkoholfritt har ökat något fantastiskt. Det är inte samma viner som det var för 15-20 år sedan, på den tiden var det druvmust. I dag får du alkoholfria viner som faktiskt smakar vin.


I Sverige räknas alla drycker som har en alkoholhalt under 0,5 procent som alkoholfria. Bland de mousserande vinerna finns det flera som inte innehåller någon alkohol överhuvudtaget.
– Det tycker jag är extra roligt. Folk som haft alkoholproblem tidigare kanske inte vill ha någon alkohol alls och då är det väldigt bra att dessa alternativ finns, säger Rainbow Andin.