Godståg har spårat ur – helt stopp i tågtrafiken

En godsvagn har under tisdagsmorgonen spårat ur mellan Halmstad och Laholm och mängder av tåg har ställts in under morgonen. Vid tiotiden på tisdagen har dock trafiken börjat rulla igen.

ANNONS
|

Urspårningen skedde vid Kistinge vid fyratiden på tisdagsmorgonen, men orsaken är oklar. Det ska röra sig om en tom godsvagn som har spårat ur.

Strax efter klockan fem uppstod det andra tågstoppet på grund av ett växelfel i Kattarp, mellan Ängelholm och Helsingborg. I det fallet var det en motor i växeln som hade gått sönder och behövde bytas ut, ett arbete som var klart vid halv tio-tiden.

Sträckan förbi Eldsberga är dubbelspårig och vid tiotiden på förmiddagen kunde Trafikverket öppna upp det ena spåret så att tågtrafiken kunde börja gå igen. Tågen lär dock dras med en del förseningar och det kommer dröja ett tag till innan man kan transportera bort den urspårade vagnen.

ANNONS

Tågen har under morgonen gått mellan Göteborg och Halmstad samt från Helsingborg och söderut, medan sträckan mellan Halmstad och Laholm har ersatts med buss.

– Alla tåg vänder i Halmstad respektive Helsingborg. Vi jobbar för fullt med ersättningstrafik och har gjort det sedan i morse, men det har varit lite svårt att få tag i bussar. Nu har ersättningstrafiken börjat rulla i alla fall, sa Peter Gyllander, press- och informationschef på Hallandstrafiken, vid sjutiden på tisdagsmorgonen.

Ersättningstrafiken kommer gå mellan Halmstad och Helsingborg. Resenärer som pendlar på sträckan mellan Göteborg och Halmstad kan alltså räkna med att tågen går, även om det kan uppstå vissa förseningar.

SJ har ställt in två avgångar helt och hållet. De två avgångar som redan hade hunnit avgå i morse, en från Göteborg och en från Malmö, ersätts med buss de sista sträckorna.

Trafikverket har en olycksansvarig på plats som ser över vilka skador som urspårningen kan ha medfört.

– Han tittar på om kontaktledningen är skadad, om någon sliper har gått sönder eller om spåret i sig är skadat. Det tar en stund innan han har bildat sig en uppfattning, men det ser i alla fall ut som att det inte är någon kontaktledning eller kontaktledningsstolpe som är skadad, så det ser relativt bra ut för vår del, säger Denny Josefsson på Trafikverkets pressjour.

ANNONS
ANNONS