Gillar videor som skapar en annan värld

Musikvideor är till­baka. De dog inte ut på 1990- talet, de har gått och gömt sig i nya kanaler och ­tagit lärdom av ny teknik och nya medier. Det tycker filmaren Sofie Tedenstad, som ­hyser några av sina favoriter på den egna bloggen. – Musikvideor är för schysta för att de ska dö ut, säger hon.

ANNONS
|

Starka kvinnor, ironisk humor och bilder som stegrar sig i takt med musiken tilltalar filmskaparen Sofie Tedenstad. För ett och ett halvt år sedan började hon skriva sin musikvideoblogg och många entusiaster för genren har redan hunnit klicka in sig.

– Musikvideor höll på att dö ut ungefär samtidigt som jag började blogga. Sedan dess har de börjat dyka upp på egna ställen på internet, säger Sofie Tedenstad, som kommer från Värnamo men bor i Halmstad sedan ett par år tillbaka.

Från att ha varit ett vardagligt inslag i alla tonårshem har musikvideor blivit ett specialintresse, någonting som är allt svårare att förstå sig på utan att nörda in sig. I stället för MTV som gemensam plattform har de nu brett ut sig på olika sidor på internet.

ANNONS

– Klickar man in sig på Youtube nu för tiden så kommer Gangam Style upp på en gång, men vill man inte titta på det måste man söka sig till andra sidor. Bloggen skapade jag för att samla alla musikvideor som jag fastnade för själv, säger Sofie Tedenstad.

Under sin uppväxt umgicks hon en hel del med killkompisar och det speglar sig i valet av hennes ­favoritvideor, som inte bara är tuffa utan även har ett budskap.

– Jag gillar videor som skapar en annan värld, men som ändå berättar något om oss. Jag fastnar ofta för sådant som är provocerande, som man inte skulle visa för farmor.

Sofie säger att det är ganska svårt att hitta en gemensam trend inom musikvideor i dag men att hon kan se en viss påverkan av ny teknik, internet och sociala medier.

– Videon till låten Invasión med bandet The Plastics Revolution är skapad av tusentals instagramfoton. En annan video jag har sett, Met Before med bandet Chairlift, är interaktiv. Det finns tio titlar och tittaren kan klicka för att se vad som händer härnäst. Det hade inte funkat på 1990-talet.

Sofie började göra egna kortfilmer så fort hon blev tillräckligt gammal för att hålla i en kamera. I grundskolan filmade hon alla sina skolpresentationer. För två år sedan skickade hon in en minutfilm inspelad i Halmstad och Falkenberg till SM i minutfilm. Den gick till final och Sofie tänker skicka den till fler filmtävlingar. Kronan på verket, i alla fall hittills, är den första egna musik­videon med reggaebandet Serengeti.

ANNONS

– Jag gjorde den med två tjejer från min klass på filmlinjen på Katrinebergs folkhögskola. Jag är tillräckligt nöjd, den är riktigt snygg. Det svåra var faktiskt att alla var tvungna att komma överens, säger Sofie Tedenstad.

Nu är det ett nytt projekt på gång. Till skillnad från mycket av det hon har gjort tidigare involverar den lugna naturupplevelser.

– Jag har kommit på en grej som jag ska söka bidrag för. Vi får se om det går. Jag vill tjäna pengar på mitt intresse för musikvideor och vill göra fler, säger Sofie Tedenstad.

M.I.A. – Bad girls. ”Min favorit alla kategorier.”

Grimes – Oblivion och Genesis. ”Provocerande och awkward.”

Rusko – Everyday. ”Fyra minuter snygg misär.”

30 Seconds To Mars – Up in the air. ”Har allt och lite till.”

Die Antwoord – Baby’s on fire. ”Humor på allvar som går över gränsen.”

Född och uppvuxen: Värnamo.

Bor: Halmstad.

Familj: Sambo Mikael Svebring. Föräldrarna Barbro och Bo och lillebror David. Kattungen Aslan.

Utbildning: Finnvedens gymnasieskola, inriktning samhälle. Södertörns högskola, inriktning journalistik. Katrinebergs folkhögskola, inriktning film.

Jobbar: Med film och media åt andra produktionsbolag eller med egna projekt. På ett vandrarhem i Halmstad.

Kuriosa: Sofie Tedenstad gjorde lumpen och jobbade som webbredaktör för Försvarets tidning Värnpliktsnytt. För två år sedan var hon i Afghanistan och jobbade som informatör åt svenska styrkan där. ”Jag gillar att utmana mig själv, göra saker bara för att se om jag klarar det. Det var en stor upplevelse. Om jag tyckte att krig var komplicerat innan så tycker jag det ännu mer nu.”

ANNONS