Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Gekås vd om nya restriktioner: ”Extremt otydligt”

Regeringen vill att butiker, köpcenter och livsmedelsbutiker ska begränsa antalet kunder än mer. Hur det ska gå till är upp till varje ägare att bestämma. Så reagerar berörda i Falkenberg och Varberg.

Vid regeringens presskonferens på fredagen sa statsminister Stefan Löfven följande:

– Maxantal införs på butiker, köpcentrum och gym. Om inte det får planerad effekt kommer regeringen också planera för att stänga ner de verksamheterna, säger Stefan Löfven (S).

Exakt hur många som exempelvis får vistas på Gallerian Trädgården i Varberg, Gekås eller på Ica är oklart. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sa på presskonferensen att det är upp till var och en att hitta ett begränsningstal som inte leder till trängsel.

– Man måste hitta en väg och själva identifiera ett maxantal, sa han.

Gekås vd Boris Lennerhov lyssnade på presskonferensen.

– Det är så förvirrande. Vad består begränsningen i? Vi har gjort det fullt ut i nio månader. Jag förstår inte riktigt budskapet, säger Boris Lennerhov spontant.

Gekås har gått från 8000 besökare till max 2000.

– Då har varje kund ungefär 25 kvadratmeter yta var. Det är ungefär som att det är tre personer inne på Pressbyrån. Vår högsäsong är dessutom över så nu har kunderna 50 kvadratmeter, säger han.

Så ni kommer inte att ändra på något nu?

– Jag kan inte tolka det som att vi behöver göra något nytt.

Göran Borg är vd för Coop Varberg och fastighetsägare till Gallerian Trädgården i Varberg.

– Det är bara att följa rekommendationerna. Vi får göra som vi gjort på stora Coop. Man får kolla hur många kvadratmeter man har och hur många som behövs för att hålla avstånd på två och en halv meter, säger han.

– På Ur och Penn kanske två får vara inne samtidigt men på H&M 50-60 stycken. Det här börjar ju gälla den 24:e så vi får sätta oss och planera det här måndag, tisdag och onsdag, säger han.

Vad tycker du om de nya restriktionerna?

– Jag är lite förvånad att de sätter in det den 24:e. Det är ju nu, dagarna innan jul, som det är mest trängsel. Och det finns två delar i det här, för det första är det nödvändigt. För det andra så kommer det slå oerhört tufft mot handeln. Många ligger redan illa till redan nu och det här gör inte saken bättre, säger Göran Borg.

Regeringen avråder från mellandagsrea.

– Det är klart att det blir ett hårt slag för handeln. De flesta har redan planerat för det och beställt annonser med mera.

Victor Andersson är butikschef på Ica Hajen och Ica Kvantum i Varberg.

– Det här har precis kommit så vi har inte satt oss in i det än. Du kan få ett svar på måndag.