Gekås först ut att kontrolleras av länsstyrelsen i Halland

Arbetet med att kontrollera att den nya tillfälliga pandemilagen följs är nu igång. Länsstyrelsen i Halland valde att göra sitt första tillsynsbesök på Gekås i Ullared. Nu väntar fler tillsyner inom handeln och så småningom även andra branscher.

ANNONS
LocationHalland, Ullared||

Under söndagen trädde den tillfälliga covid-19-lagen i kraft som bland annat reglerar vad som gäller i publika lokaler som butiker och sportanläggningar. Varje besökare ska ha minst 10 kvadratmeter till sitt förfogande, det ska finnas tillgång till handsprit eller möjlighet att tvätta händerna och vid entréer och utgångar ska det vara skyltat hur många som får vistas i lokalen.

LÄS MER:TV: Vad tänker du om nya pandemilagen?

Det är länsstyrelsen som ska se till att lagen följs. I måndags började myndigheten gå ut med information till organisationer och företag om vad den innebär och under onsdagen gjordes det första kontrollbesöket, på Gekås i Ullared.

– Vi har bland annat kollat på skyltning vid ingången om maxantal i lokalen. Helt enkelt om verksamheten har gjort tillräckliga åtgärder för att minska smittspridningen, säger Isabell Fritiofsson, miljöhandläggare på länsstyrelsen.

ANNONS

LÄS MER:Så påverkas gymmen av den nya tillfälliga pandemilagen

Enligt Gekås vd Patrik Levin upptäcktes inga större brister vid länsstyrelsens kontroll.

– Det var egentligen bara en sak och det var att vi behöver vara tydligare med hur många det får vara på respektive våningsplan i varuhuset, säger han och påpekar att det kommer åtgärdas skyndsamt.

Gekås kontrollerar hur många som vistas i varuhuset genom sensorer som sitter vid in- och utgången. I dagsläget får sammanlagt 2000 personer vara i lokalerna samtidigt.

– Detta självreglerar sig ganska ordentligt. Kunderna väljer att inte komma hit i samma utsträckning som tidigare. Vi har också lågsäsong från januari till mars, så vi har färre kunder nu, säger Patrik Levin.

LÄS MER:Så ska länsstyrelsen jobba för att se till att pandemilagen följs

Olika åtgärder kan bli aktuella

Om ett en verksamhet inte följer lagen kan länsstyrelsen utdöma vite eller fatta beslut om stängning. Men enligt kontrollanten Rickard Noreman är de flesta villiga att ställa om.

– Min uppfattning är att detta tas emot väldigt väl av de allra flesta. Och syftet med det vi gör är att ju minska smittspridning, inte att sätta dit företag eller organisationer, säger han.

Samtidigt påpekar han att det kan vara utmanande för vissa verksamheter att ställa om snabbt och för en del kan anpassningarna vara svårare att genomföra än för andra.

ANNONS

LÄS MER:Gekås gör inga större förändringar i och med den nya lagen

– Butiker med stora lokaler kan möjligtvis ha svårare att uppskatta mängden kunder inne i butiken. Medan mindre butiker kan få det svårare att reglera flödet av kunder då de kan tänkas ha mindre personal tillgänglig.

Länsstyrelsen i Halland har valt att inleda kontrollarbetet med fokus på handel. Nästa steg blir att utvärdera vilka områden som kan bli aktuella framöver, exempelvis kollektivtrafik eller hotell.

– Vi har ett väldigt bra underlag genom våra lägesbilder på vad vi behöver kontrollera, säger Marcus Johansson, kommunikatör på länsstyrelsen.

Bedömningen görs bland annat med hjälp av mobildata som visar hur människor rör sig.

– Mobildatan är en del men främst handlar det om information som kommuner och andra har rapporterat in löpande och uppgifter som Folkhälsomyndigheten har om hur smittskyddsefterlevnaden är i samhället, säger Marcus Johansson.

Ber kommunerna om hjälp

Framöver kommer länsstyrelsen att ta hjälp från kommunerna för att utföra tillsyner. Dels för att det inom kommunerna finns en bättre kännedom över vilka områden som kan behöva prioriteras, och dels är det en fråga om resurser.

– Vi kan ju inte trolla fram personal. Därför gör vi detta i samverkan med kommunerna och vi ser fram emot det, säger Marcus Johansson.

LÄS MER:Gekås tappar miljarder i försäljning under coronapandemin

ANNONS