Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Ge bönan en chans – billig och nyttig

Bönor är bra mat. Billiga, nyttiga och mättande. I dag bjuder jag på mina bästa bönrätter.

Var ute och käkade brunch med min väninna häromdagen. Jag blev smått bestört när hon bekände att hon inte gillar bönor. Trots att jag borde veta bättre. För jag är ju smärtsamt medveten om att det finns en hel flock vettiga människor därute som börjar gnälla som riktigt små barn så fort en böna kommer på tal.

Jag vill hävda att orsaken utgörs av femtio procent fördomar och femtio procent tråkiga bönerfarenheter. Bönor kan nämligen vara något av det tristaste som finns. Mjöliga, mesiga, metalliga.

Själv får jag rysningar när jag tänker på engelska frukostar med konserverade vita bönor i tomatsås.

Men bönor kan också vara alldeles, alldeles underbart goda. De kräver helt enkelt lite tuffa tag för att komma till sin rätt. Kralliga kryddor och citruspigga tillbehör. Så långt ifrån erbarmliga skolmatstrauman man kan komma.

Dessutom är de rena supermaten. De små sötnosarna är laddade med fibrer, protein, vitaminer och mineraler. De håller blodsockret i schack och du förblir mätt länge. Till en väldigt rimlig penning.

I recepten har jag utgått från konserverade bönor, eftersom jag tycker att det är en smidig lösning i dagens stressade samhälle (Läs: jag är ohyggligt lat). Men använder du blötlagda och kokta bönor blir det både billigare, nyttigare och godare. Så hurra för dig i så fall! (Bra att veta: en deciliter torkade bönor väger ungefär 150 gram när de är kokta.)

Jag har samlat några av mina egna bönfavoriter och skulle vilja uppmana alla bönskeptiker därute att åtminstone våga testa receptet på min absolut bästa pastarätt, pasta e fagioli. Det är fysiskt omöjligt att inte gilla den. reporter