Goa gubbar. Tack vare nya odlingstekniker blir jordgubbssäsongen allt längre, ibland ända in i augusti. Foto: Andreas Carlsson
Goa gubbar. Tack vare nya odlingstekniker blir jordgubbssäsongen allt längre, ibland ända in i augusti. Foto: Andreas Carlsson

Gör gubbjobbet själv - prisvärd belöning väntar

Lite väl lata semesterdagar eller tomt i plånboken? Oavsett anledning så blir det billigare om man plockar jordgubbarna själv. Nu öppnar odlarna sina fält för allmänheten.

ANNONS
|

- Bären är som bäst nu, så stora och söta. Då vill man inte att kunderna ska få vänta, säger Lars-Erik Nilsson som äger Hallands Bär med sin bror Per-Olof Nilsson.

Det är hans förklaring till varför de är först ut med självplock av odlarna i HN-land. Men smakar det så kostar det, som det brukar heta. Hallands Bär tar 60 kronor kilot, jämfört med resterande odlare som öppnar för självplock veckan efter midsommar. På Långås Bär får man i stället betala 40 kronor kilot. Båda alternativen är billigare än butikspriserna runt midsommar, där de kan kosta upp mot 100 kronor kilot.

ANNONS

- Priserna i butik kommer att gå ned efter midsommar, de gör de ju alltid. Efterfrågan är ju så mycket större än vanliga dagar så det blir brist. Ett vanligt butikspris efter midsommar brukar vara ungefär 35 kronor litern. Men även då tjänar man ju tio kronor litern eller så, om man plockar, säger Klas Eriksson som äger Långås Bär.

Ja, en liter brukar motsvara ungefär ett halvt kilo bär. Visst får man ned priset på sin jordgubbskonsumtion genom att göra jobbet själv. Så ska man också krypa runt i jordiga fåror, bli bränd på axlarna och sätta handen mitt i ett övermoget bär.

För den som är sugen på en sådan utflykt har HN gjort en lista med ställen som har självplock i området. När jordgubbarnas tid är över om ett par veckor finns det bland annat majs, blommor och tomater att plocka för den flitige.

​Här kan du plocka egna jordgubbar i sommar.

Tänk på att dagarna kan variera och att självplock erbjuds i den mån det finns mogna bär. För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att gå in på respektive odlings hemsida.

  • Munkagårds egendom, Munkagård 311 90 Morup. Öppnar vecka 26. När de har bär har de öppet alla dagar i veckan 8-20. Pris för ett kilo jordgubbar är inte satt i skrivande stund.
  • Hallands Bär, Bengtsgård 311 38 Tröingeberg. Öppnade vecka 25. Har öppet 10-18 på vardagar och 9-14 på helger. Pris för ett kilo jordgubbar är 60 kronor i skrivande stund.
  • Vareborgs Bärodling, Vareborg 3 432 91 Varberg Öppnar vecka 26. Öppet 8-12 alla dagar i veckan samt 16-20 tisdagar och torsdagar. Pris för ett kilo jordgubbar är inte satt i skrivande stund.
  • Långås Bär, Norra Långås 214 311 93 Långås. Öppnar vecka 26. För öppettider, se Facebook eller hemsida. Pris för ett kilo jordgubbar är 40 kronor sommaren ut.
ANNONS