Simning är en av aktiviteterna som barnen erbjuds. Andra är gym, ridning och pyssel.
Simning är en av aktiviteterna som barnen erbjuds. Andra är gym, ridning och pyssel. Bild: Fredrik Magnusson

Fysisk aktivitet för barn med behov av särskilt stöd

I Kungsbacka har modellen funnits i tio år och gett fantastiska resultat. Ändå går det trögt att få övriga kommuner att följa efter. Det handlar om fysisk aktivitet för barn med särskilda behov.

ANNONS
LocationHalland||

Barn med övervikt, psykisk ohälsa och/eller svårigheter kring fritidsaktiviteter på grund av funktionsnedsättning riskerar att hamna utanför. För att uppnå en ökad och mer jämlik fysisk och psykisk hälsa samt större välbefinnande hos målgruppen har regionstyrelsen beslutat att satsa 7,5 miljoner kronor på ett projekt som sträcker sig till och med nästa år.

– En förhoppning är att insatserna kan leda till godkända betyg i skolan, vilket förbättrar möjligheten till egen försörjning och leda till positiva samhällsekonomiska effekter, säger Eva Jadeling Persson, projektledare Region Halland.

I Kungsbacka har det funnits en samverkan mellan Region Halland och Kungsbacka kommun samt andra aktörer i mer än tio år gällande barn med särskilda behov. I Laholm har motsvarande samverkan funnits i cirka två år. Region Halland arbetar nu för att, om intresse finns, kunna kroka arm med de andra halländska kommunerna och ett förankringsarbete är påbörjat i kommunerna.

ANNONS

Modellen bygger på samverkan mellan specialistvården inom Region Halland, kommunerna, RF-SISU Halland och det lokala föreningslivet. Det handlar om att kunna erbjuda meningsfulla fritidsaktiviteter för målgruppen. Vilka barn som erbjuds aktiviteter inom satsningens ramar bedöms av specialistvården (BUP, HAB och Barnkliniken).

Vilka typer av aktiviteter ska barnen få göra?

– Det beror på de deltagande kommunernas förutsättningar och barnens egna önskemål. Vi ser gärna en blandning av fysiska aktiviteter och skapande aktiviteter. Exempel på aktiviteter från Laholm och Kungsbacka är gym, simning, powerwalk, ridning, golf, geocatching, dans, konst och pyssel, säger Eva Jadeling Persson.

Att kunna erbjuda de deltagande barnen olika typer av familjeaktiviteter och lovaktiviteter samt att samverka med och utforma aktiviteter tillsammans med kulturskolan, lokala bibliotek, lokala gymföreträdare och näringsliv har visat sig vara en framgångsfaktor enligt Eva Jadeling Persson.

– Erfarenheten visar att det behövs en kommunal koordinator som är spindeln i nätet och har kontakt med både specialistvården, barnet och dess vårdnadshavare samt föreningslivet.

ANNONS