Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Erbjuder hjälp. Jenny Harryson, Pia Nilsson, Heidi Henrik-Klemens och Jane Brandt är fysioterapeuter.

Fysioterapeuter vill få vården på fötter

Ohälsan ökar samtidigt som hälso- och sjukvården går på knäna. Nu vill fysioterapeuterna rycka in. – Vi kan hjälpa till för att få sjukvården på fötter, säger Pia Nilsson.

I torsdags var det Internationella fysioterapins dag och fysioterapeuter från hela Halland samlades på sjukhuset i Varberg. Fysioterapeut kallades tidigare för sjukgymnast men en namnändring gjordes för ett par år sedan.
– Tidigare år har vi varit ute på stan och visat upp oss eller haft föreläsningar för allmänheten. I år tänkte vi att vi skulle träffas bara vi, säger Pia Nilsson, ordförande distrikt Halland Fysioterapeuterna.

På schemat stod ett antal föreläsningar och dessförinnan passade distriktsstyrelsen Fysioterapeuterna på att träffa sjukvårdspolitikerna.
– Vi ville berätta hur vi kan bidra till sjukvården och hjälpa till för att få den på fötter.
Enligt fysioterapeuterna har minst var tionde patient som uppsöker allmänläkare problem med rörelse- och stödjeorganen. Det är patienter som skulle kunna få bättre vård hos en fysioterapeut.
– Väldigt få vet att de kan komma till oss utan remiss. När det gäller ryggskott och fotledsstukningar till exempel så kan vi de delarna bättre än läkare, säger Jenny Harryson, fysioterapeut.
Om dessa patienter direkt hade uppsökt en fysioterapeut hade det sparat stora summor pengar i sjukvårdskassan. Fysioterapeuterna anser också att de skulle kunna hjälpa till i vården av äldre. Genom att få äldre att röra sig mer, förbättra muskelstyrka och balans kan antalet fall minska. Det skulle innebära en stor besparing.

Även när det gäller vällevnadssjukdomar kan fysioterapeuter göra en insats genom att peppa och vägleda.
– Den psykiska ohälsan kan också minskas. Motion och avspänning fungerar bättre än mediciner mot depression, säger Jane Brandt, fysioterapeut.
Om fysioterapeuter skulle finnas redan för barnen i skolan skulle mycket ohälsa kunna förebyggas. Ställningskorrigeringar skulle kunna göras i god tid och stressproblematik undvikas.
– Det är dag att tänka om. Rätt händer ska göra rätt saker, säger Pia Nilsson.
Har ni för lite att göra?
– Nej, vi är beredda att ta på oss mer ansvar men vi behöver också bli fler. Det finns en okunskap hos patienter, läkare och politiker om vad fysioterapeuter kan.
I Halland har fackförbundet Fysioterapeuterna 280 medlemmar, men alla är inte med.