Krav. Ornitologiska föreningen vill inte att det ska få hållas bröllopsfester på Tylön.
Krav. Ornitologiska föreningen vill inte att det ska få hållas bröllopsfester på Tylön.

Fyrvaktarbostaden får hyras ut

Tylöns fyrvaktarbostad får bygglov för ändring till fritidsboende för korttidsuthyrning. Byggnadsnämnden anser inte att den ändrade användningen innebär någon betydande olägenhet för omgivningen.

ANNONS
|

Statens fastighetsverk, ägare till Tylön, har ansökat om bygglovet. Verket har ett hyresavtal med två privatpersoner, Paul Lundin och Eva - Lena Åkesson, som ska hyra ut två av fyrvaktarbostadens tre lägenheter.

Byggnaderna ska inte förändras exteriört förutom en utvändig ommålning. Invändigt ska det göras en varsam upprustning. Eftersom fyrvaktarbostaden är ett statligt byggnadsminne har Riksantikvarieämbetet gett tillstånd till förändringarna.

Tylön är naturreservat och omfattas av strandskydd samt är utpekat som Natura 2000 - område. Länsstyrelsen har gett dispens från reservatsföreskrifterna samt för strandskyddet för åtgärden med motivering att livsmiljön för öns arter inte kommer att skadas.

Vattenprover ska tas i brunnen på ön för se om det går att använda vattnet i duschen. Dricksvatten måste däremot forslas till Tylön från fastlandet. Statens fastighetsverk har ansökt om enskilt avlopp och en lösning med förmultningstoalett som miljö- och hälsoskyddskontoret har godtagit.

ANNONS

Sveriges ornitologiska förening, SOF, motsätter sig bygglovet och har påtalat att Tylön är synnerligen skyddsvärd eftersom det är den enda ö av betydelse från Öresund till Nidingen där fåglarna har en fristad och inte utsätts för störningar. Under våren och försommaren 2012 gjordes den senaste inventeringen som visade att det fanns ett tiotal fågelarter på Tylön.

Fyrvaktarbostad. Bygglovet för ändring till fritidsboende för korttidsuthyrning är beviljat.

ANNONS