Fyndet på botten: Mängder med död utrotningshotad fisk: ”Fruktansvärt att se”

De tre vännerna från Åsa studerar marinbiologi. Deras fynd i vattnet i Lysekil gav eko i hela Sverige. Trion hittade utrotningshotade fiskar flytandes i hamnen – flera var döda. Nu har en utredning startat efter fyndet.
– Skönt att det händer något, säger Gustav Nyström.

ANNONS
|

Tillsammans studerar de en marinbiologisk spetsutbildning på gymnasienivå i Lysekil. Gustav Nyström, Robin Kanteh och Kelvin Hylén är barndomsvänner och gick tillsammans även i Åsaskolan.

Trion lägger mycket tid i och vid havet.

La upp på sociala medier

– Tidigare har vi sett att det legat en död rocka i hamnen, men vi har inte gjort något åt det. Nyligen såg vi 13 hajar på botten och bestämde oss för att lägga upp det på sociala medier, säger Gustav Nyström.

Tillsammans var de sju kompisar från skolan. Några dök ner och fick syn på en mängd död fisk, bland annat pigghaj. Totalt räknade de till 60 hajar och 20 rockor.

ANNONS

– Alla fiskar är starkt hotade och fredade. Alla var inte döda heller utan några levde fortfarande ett par dagar efter att vi hittat dem. Det var fruktansvärt att se, säger Gustav Nyström.

Fyndet gav ett enormt eko. Det spred sig som en löpeld hos inte bara naturintresserade utan även i riksmedia. Även Greta Thunberg har haft kontakt med gänget.

Kan vara en bifångst

Nu har Hav- och vattenmyndigheten tillsammans med Kustbevakningen tagit över utredningen. Rubriceringen är artskyddsbrott.

– Det känns otroligt kul att det händer någonting med detta. Ibland kan liknande fynd göras, så tycker folk det är hemskt, men så blir det inget mer. Nu tar myndigheterna verkligen tag i detta, säger Gustav Nyström.

Han tror att det handlar om en bifångst, som normalt brukar släppas ute till havs, men som nu dumpats i eller nära hamnen.

– Dessvärre tror jag att samma fenomen som i Lysekil sker lite överallt, säger Gustav Nyström.

ANNONS